Inga widgetar hittades i sidofältet!


Frasiga, hjärtformade maränger fyllda med seg kola, doppade i mörk choklad och rostade hasselnötter, som dessutom inte är svåra att göra; kan det bli mycket bättre? Dessutom går detta recept utmärkt att anpassa efter hur mycket tid man vill lägga. Hjärtformade maränger till glass, maränger doppade i choklad och nötter, färdigköpta maränger fyllda med kola, hur man än gör kan det inte bli annat är gott! Dessa maränger gick åt i ett nafs och om du provar dig på att baka dem så kommer du förstå varför!

Receptet ger ungefär 40 dubbla maränger, beroende på hur stora de spritsas.

Hjärtformade maränger:

Du behöver:

3 äggvitor

2 dl socker

1 krm ljus vinäger (t.ex. äppelcidervinäger)

En spritspåse med ett vågigt munstycke. Detta går att köpa för en billig peng i de flesta mataffärer

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100°C, och lägg bakplåtspapper på två stora plåtar.

Separera gulorna från vitorna, och häll vitorna i en stor skål. Det är viktigt att vitan är helt fri från äggula, annars blir marängen förstörd. Vispa vitorna på hög hastighet med elvisp i 2 minuter tills den bildar ett fast skum och skålen går vända uppochner. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare 1 minut på hög hastighet. Vinägern gör ingenting för smaken utan gör bara marängerna sprödare. Häll upp sockret i en skål, och tillsätt sedan 1 msk av sockret åt gången till äggvitorna och vispa emellan tillsättningarna så att sockret blandas in ordentligt. Fyll spritspåsen med hälften av marängsmeten och spritsa hjärtan enligt instruktionsvideon. När all smeten är slut är det bara att hälla i resten och fortsätta spritsa. Grädda längst ner i ugnen i 1 ½ timme. För att prova om hjärtana är färdiga kan man plocka ut plåten från ugnen och låta den stå en dryg minut. Om hjärtana går att lossa från plåten är de färdiga, annars behöver de gräddas ytterligare.

Maränghjärtan – instruktionsvideo

Enkel chokladkola:

Du behöver:

½ dl grädde

25 g Marabou® mörk choklad

75 g Riesen®

Gör såhär:

När marängerna tagits ut ur ugnen börjar man med fyllningen. Hacka chokladen och Riesen i små bitar. Koka sedan upp grädden och tänk på att röra om ofta så att den inte bränner fast i botten av kastrullen. Häll i chokladen och riesen, sänk temperaturen på plattan till det lägsta och rör om tills smeten är helt slät. Häll över i en skål och låt svalna ungefär 20 minuter. Sätt sedan ihop marängerna två och två med chokladkolan emellan. Enklast är att doppa undersidan av den ena marängen i kolan och sedan trycka på den andra. Låt kolan stelna några timmar eller över natten.

 

Choklad och hasselnötter

Du behöver:

100 g hackade hasselnötter

175 g Marabou® mörk choklad

Gör såhär:

Börja med att rosta hasselnötterna. Sätt en stekpanna på en platta med hög temperatur och låt den bli riktigt varm, tillsätt inte matfett eller olja! Häll i nötterna i stekpannan och rör om tills nötterna börjar lukta ordentligt, då är de färdigrostade. Ta nötterna från plattan om låt svalna.

Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad tills all choklad är smält. Doppa spetsen av varje maräng i choklad och doppa sedan i hasselnötterna. Lägg på bakplåtspapper för att stelna. Förvara sedan marängerna i en burk i rumstemperatur.

 

Lycka till!

 

Skribent och fotograf:

Sara Fall

sara.fall-2013@live.vrg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *