Hur många timmar per vecka pluggar du? Det är nog svårt att svara på, men antagligen blir det ganska mycket tid framför datorn. Tid man nog helst hade velat lägga på något annat. Plugg är dock ett faktum när man går på gymnasiet, det är svårt att undvika om man vill gå ut med höga betyg. Varför inte då försöka effektivisera plugget så mycket som möjligt? I denna digitala värld vi lever i idag kan vi lika gärna använda internet till vår fördel när det kommer till plugg. Därför vill jag dela mina 6 bästa tips på hemsidor, tillägg och tekniker för att effektivisera plugget: 

Momentum

Momentum är ett tillägg på chrome som inspirerar, lugnar och hjälper dig hålla koll på allt du behöver göra. Varje gång du öppnar en ny flik i chrome visar momentum en personlig dashboard med information om väder, en to-do lista och ett citat. 

Detta tillägg är ett perfekt sätt att alltid påminna dig om vad du måste göra. Jag har tidigare prövat andra appar med to-do listor men glömde då ofta bort att uppdatera dem. Genom att alltid ha listan framme när jag öppnar chrome kommer jag ihåg att använda den och to-do listor har nu blivit en viktig del av mitt pluggande. 

Du kan lägga till momentum på din chrome här

Speech in minutes

Ett enkelt men användbart koncept. Speech in Minutes är en hemsida där du, som namnet antyder, kan konvertera antalet ord i din text till hur många minuter det tar att läsa upp dem. Om jag har en presentation, ett tal eller en debatt går jag alltid in på denna hemsida för att få en idé om hur lång text jag kan skriva. Såklart är det bara riktlinjer, men Speech in Minutes kan ge en bra överblick över hur mycket du hinner på ett ungefär. 

Quizlet

Quizlet- många elevers räddare i nöden. För ni som inte vet är Quizlet en hemsida där du kan göra dina egna flashcards samt kolla igenom andras. De har flera olika instuderingsspel, allt för att du ska lära dig så snabbt som möjligt. Jag gillar personligen att göra mina egna flashcards, men man kan också ofta söka på ämnet man vill plugga och hitta färdiga set. 

My bib

Att göra ordentliga källförteckningar tar mer tid än det borde. Speciellt för oss treor, som skriver långa gymnasiearbeten, blir källförteckningen bara ett jobbigt moment man lämnar till sist. MyBib är ett tillägg på chrome som automatiskt formaterar din källa utifrån Harvard, Oxford eller vilket annat system du än väljer. Den är definitivt inte felfri, jag brukar alltid dubbelkolla mina källförteckningar efter att ha använt MyBib, men det sparar ändå mycket tid. Istället för att behöva gå mellan olika flikar för att samla ihop all information du behöver om källan och sedan formatera det på rätt sätt gör MyBib allt åt dig. 

Du kan lägga till MyBib på din chrome här

Kortkommandon 

Vi på VRG skriver i princip alla skoluppgifter i Google Docs. Hur kan vi effektivisera det? Jo genom kortkommandon. Tro mig, du sparar faktiskt mycket tid på att bara använda tangentbordet och inte behöva klicka runt med musen. Här finns en lista på de 35 vanligaste (och enligt författaren “bästa”) kortkommandona på Google Docs. 

Youtube 

Sist men inte minst, youtube. Inte så revolutionerande, jag vet, men en lista på plugg hjälpmedel skulle helt enkelt inte vara fullbordad utan att nämna youtube. Alla naturare vet värdet av en Magnus Ehinger- video innan ett biologi- eller kemiprov. 

Här är tre bra youtubekanaler inom olika ämnen: 

Magnus Ehinger– allas favorit. Magnus går igenom koncept inom kemi och biologi 1 samt 2

Orka Plugga– ger pluggtips och går igenom en mängd olika ämnen 

CrashCourse– snabba men välproducerade och tydliga genomgångar om allt från historia till kemi

Lycka till på nästa prov nu och plugga inte ihjäl dig!

Katja Borelius

Föregående inlägg Lucka 2 – Gör en osjälvisk handling till julen 2020
Nästa inlägg Lucka 6 – De som inte har det lika bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *