Inga widgetar hittades i sidofältet!

Здравствуйте ВРГ! 

Jag heter Katja och tog studenten i somras. Nu gör jag lumpen i Uppsala där jag pluggar ryska. 

Lumpen är verkligen som alla säger. Det är otroligt givande, roligt och väldigt (väldigt) jobbigt. Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande där ens gränser prövas på ett helt nytt sätt. Man gör många saker som är roliga att berätta om i efterhand men inte så roliga att uppleva. Jag har blivit väckt mitt i natten av att någon skjuter mot mig, tvingats gräva ett ståvärn i tre timmar och sprungit runt i skogen med vapnet i högsta hugg. Jag är dock ändå otroligt glad att jag valde att mönstra; jag får nu uppleva saker som jag aldrig hade kunnat göra inom det civila. Det skapas också snabbt en helt annan typ av samhörighet mellan personer som gör något så jobbigt och speciellt tillsammans. Lumpen kan verkligen ge en vänner för livet och det är otroligt värdefullt. 

Jag rekommenderar därför starkt att göra lumpen. Det finns en otroligt stor bredd i vad man kan göra inom Försvarsmakten. Om det inte intresserar dig att ligga ute i skogen i ett år behöver du verkligen inte göra det. Du kan göra allt från att bygga broar till att plugga språk, köra bandvagnar eller motorcyklar, ta hand om hästar eller lära dig om cybersäkerhet. Det finns något för alla.

Jag skulle också särskilt vilja peppa tjejer att mönstra eller söka frivilligt, främst eftersom det inte finns samma tradition att göra lumpen som det finns för killar. Jag vet också att många tjejer avskräckas från att göra lumpen för att de tror att det inte hör hemma där. Innan jag ryckte in var jag själv lite nervös över hur många tjejer vi skulle vara i min pluton. Jag var orolig att vi skulle bli en väldigt liten grupp tjejer som kanske överröstades av killarna och att jag därför inte skulle trivas. Så var dock inte alls fallet, vi är faktiskt fler tjejer än killar i min pluton. Detta skiljer sig dock från förband till förband, beroende på vad man väljer att göra under sin värnplikt kommer könsfördelningen se annorlunda ut. Försvarsmakten jobbar därför för att stötta de tjejer som gör lumpen och skapa ett nätverk även för de som kanske är ensamma i sin pluton. Det finns till exempel NKV (Nätverk för Kvinnliga Värnpliktiga) som anordnar möten där man som kvinnlig värnpliktig kan träffa och stötta varandra. 

Att det tidigare nästan enbart varit män som arbetat inom Försvarsmakten märks fortfarande i många områden av det vi gör under värnplikten. Uniformerna och all utrustning är anpassade för killar och passar inte alltid helt rätt, kisspauserna är ofta för korta för oss tjejer vilket gör att vi måste be om mer tid och språket som används under exempelvis genomgångar är ofta riktat mot manliga soldater. Även om dessa problem så klart kan vara jobbiga att behöva tampas med har jag upplevt en stor vilja från mina befäl och Försvarsmakten i stort att anpassa sig. Det ska äntligen komma helt nya uniformer snart som är anpassade för både män och kvinnor och befälen är väldigt lyhörda kring de punkter vi tjejer tar upp. Det finns dock tyvärr fortfarande ett stort problem i Försvarsmakten när det gäller sexuella trakasserier vilket främst drabbar kvinnor. Jag har personligen inte upplevt något sådant och det beror ofta mycket på var du tjänstgör någonstans, vissa förband har en sämre kultur än andra, men det är ett problem som Försvarsmakten måste göra mer för att hantera. Det har börjat ske förändringar, men det räcker inte. Att få fler tjejer att göra lumpen tror jag därmed definitivt är ett steg i rätt riktning. Det ligger dock inte bara på oss tjejer att lösa detta problem, alla måste ta ett ansvar. Ju fler som förstår att detta är ett problem, att sådant beteeende inte är acceptabelt och vågar säga till om någon i ens omgivning beter sig på ett olämpligt sätt, desto mer kommer denna kultur försvinna. 

Vem du än är tycker jag att du ska göra lumpen. Om man bara letar kan du säkert hitta något som passar dig. Du kommer få minnen och vänner för livet samt ha möjligheten att komma med förslag och krav på hur Försvarsmakten kan förbättras. 

Lycka till!

Katja Borelius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *