Inga widgetar hittades i sidofältet!

Gunnar är en av skolans äldre lärare, oftast prydd i skjorta instoppad med yttersta noggrannhet i byxorna. Har man honom i något ämne så är det troligtvis fysik – har han matte också? Jag är osäker. VRG är inget nytt för Gunnar, sedan 1999 har han vandrat i våra korridorer och har trivits från första dagen. Men vad sysslade han med innan han blev fysiklärare? Svaret kommer nog förvåna dig. Han var inte en rappare, som man kanske kan tro vid första anblick – men lärare i Costa Rica.

“Är inte det typ någon solig stad någonstans, eller?” Jo, det är det, beläget på en solig plats i Centralamerika. Naturligtvis lärde han ut fysik på universitet där någonstans i det soliga. Skulle man kunna tro. Tvärtom, så lärde han ut lantmäteri. Det fick mig att höja på ögonbrynen – hur hänger det ihop med fysik över huvud taget? Inte så mycket, enligt Gunnar, men det är vad han sysslade med i ungefär fem år. Han studerade lantmäteri och kartläggning på KTH.

Vad har han gjort annars? Ännu fler saker, otroligt nog. Han har jobbat på fritidsgårdar och till och på Stockholm Vatten. Där arbetade han med att digitalisera kartor över Sverige. Ett tag funderade han på att bli engelsklärare, men insåg att det inte skulla passa honom. Gunnar är alltså någon som gjort fler olika saker än vad den bild han har som fysiklärare kan ge sken om.

Jag frågade honom hur det kommer sig att han stannat på VRG så länge, och blev föga förvånad. Duktiga, studiemotiverade elever som inte tramsar på lektionerna. Allt en lärare kan be om, alltså.

Gunnar nämnde att han läst om planer på att kolonisera Mars – att skicka upp ett gäng människor med enkelbiljett. Det låter som det perfekta scenariot för en smått förutsägbar skräckfilm, men i vilket fall som helst frågade jag honom om det skulle vara något som lockar. Han insisterade på att han hörde hemma på jorden, att han inte var så äventyrlig av sig. Och det kan jag förstå. Mars känns så långt bort på något sätt (ca 225 miljoner kilometer, vilket är rätt långt bort). Men det gör mig inte besviken, trots allt är Gunnar en uppskattad lärare på VRG som kommer jobba kvar här länge till. För vad skulle alla fysikelever göra utan Gangster-Gunnar?

 

foto och text: Oscar Sjöstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *