Julen är en tid att andas ut efter en stressig höst, att vara tacksam för det man har, och för att bygga lugn inför det kommande året. Förr i tiden kännetecknades Julen av andlighet, kyrkan och strikta traditioner, men i modern tid har mycket av detta fallit ur mode och givit plats åt “Julstress”. Det är lätt att avfärda gamla traditioner som onödiga, men även det gammalmodiga har sitt syfte. Att hitta moderna förkroppsliganden av dessa traditioner tror jag är essentiella för att göra det mesta av sin Jul. För att åstadkomma en frid som liknar det som tidigare framkallats av långa böcker på latin, potatisskalning, och gudsfruktan kan man använda sig av dessa tre sätt att skapa lugn i en tid som lätt kan bli onödigt stressig.
Under ett långt lov är det både lätt och frestande att sjunka in i enorm bekvämlighet. Många kan nog känna igen sig i att titta upp från ett TV maraton, och undra vad det är man håller på med. Man kan tappa motivation och gå miste om det roliga med att unna sig, och sanningen är att man måste blanda upp sina dagar med annat för att inte låta lov bli vardag. För att verkligen njuta av sin fritid är det ovärderligt att också vara uttråkad. För det är i kontrasten mellan att arbeta, att vara uttråkad och att unna sig själv som lyckan finns. Det kan vara något så enkelt som att ta en kort promenad, rita något på skrivbordet, eller lyssna på ny musik. Om man känner sig ambitiös kan man till och med läsa en bok. Den kan vara enkel och rolig, eller svår och tråkig, men huvudsaken är att man gör något som bryter ens mönster och varierar vardagen.
På samma tema, är Julen och jullovet ett bra tillfälle att lära sig något nytt! Precis som med böcker, behöver det varken vara stort eller svårt. Det är lätt att sätta för höga ambitioner och sedan känna sig onödigt besviken. Man kan lära sig några ord och fraser på ett språk man tycker är intressant, eller ta reda på hur ett bus schema fungerar. Man behöver inte heller lära sig allt om något, att ta upp ett instrument och lära sig bara några noter kan ändå vara värt besväret. Det viktigaste är egentligen att man tar sig tid att lära sig något om sådant man själv är intresserad av, och inte det man “borde” vara intresserad av. Man kan lätt inbilla sig att lärandet måste ha ett syfte, och att annat är ett slöseri med tid. Då missar man dock lätt allt som finns att kunna om just det man själv brinner för!
Under Julen finns det väldigt mycket roligt man kan göra, och tyvärr kommer man inte hinna med allt. Många kan nog känna igen stressen som uppstår då man inte kan sova, och varje timme som går utan sömn gör det bara svårare, och viktigare att somna. Den känslan må uppstå också då man har planerat in för mycket att göra, och stressen inför nästa sak tar ifrån det man gör i stunden. Därför är ett tredje tips att låta saker ta sin tid under lovet. Det är fullständigt onödigt att stressa upp sig över att inte ha gjort tillräckligt mycket under ett lov. Det som man verkligen vill göra, och det som verkligen är viktigt, kommer man sannolikt hinna med ändå. Om man nu ska stå över något, är det viktigt att bestämma sig i förväg för vad man tänker göra i stället, för att sedan inte behöva oja sig om vad man kunde gjort. Jullovet är till för att vila upp sig, och hur man gör det, vet man bäst själv!
Bra skrivet! 🙂