Inga widgetar hittades i sidofältet!
Bild tagen av: Kalle Peterson

I helgen firade vi 2:a advent vilket betyder att julen närmar sig med stormsteg. Dessa “adventssöndagar” är, enligt mig, de mysigaste söndagarna på hela året. Tända ljus i adventsljusstaken, äta hur mycket pepparkakor man vill och bara sjunka ner i soffan med “All I want for christmas is you” i lurarna – eller ja, riktigt så klyschigt kanske det inte blir, framförallt inte om man stressar över att hitta de perfekta julklapparna till sina nära och kära. Men vad ska man egentligen göra för att förhindra denna julklappsstress som uppstår? Och till den stora frågan : Vad ska man önska sig och vad ska man ge bort?

Att vara ute i god tid för sina julklappsköp är en viktig pusselbit för att minska stressen – har du mycket tid på dig kan du både undersöka vad den du köper till verkligen vill ha och ha tid till att leta ordentligt. Julklappar och presenter överlag handlar väldigt mycket om tanken bakom den. Det du väljer att ge till någon annan behöver inte vara av ett högt pris för att det ska uppskattas, utan det viktigaste tror jag är att man har en tanke bakom sin gåva. Kan det vara något personen i fråga pratat om länge? Kan det vara en upplevelse som ni två pratat om att göra? Eller är det ett kort som beskriver hur mycket denne person betyder för dig? Stort som litet, dyrt som billigt – det är din tanke som räknas. För att ni som läser ska ha en chans till att verkligen kunna njuta av de kommande adventssöndagarna, så har jag intervjuat elever och lärare från olika årskurser som tipsar om olika julklappar.  

 

Elin Rosén, klass EK19a:

Jag brukar ge böcker till mina föräldrar då det ofta uppskattas. Jag tar reda på vad de gillar för typ av böcker och om det är någon speciell bok som är intressant i stunden och sedan köper jag den. Själv önskar jag mig en konsertbiljett till Khalid’s konsert och sedan pengar till nästa års skidresa i Val D’isere.

 

Marcus Fransson, lärare:

Något jag brukar tycka om att ge bort är prenumerationer. En halvårsprenumeration brukar täcka en bra julklapp. Vad man väljer att ge bort för slags prenumeration beror ju självklart på vad personen tycker om. Något annat som både är kul att ge bort men även att önska sig själv är sportprylar. Jag önskar mig tillexempel ett par nya golfskor.

 

Saga Söderström, klass SPSE19a:

Smycken står ofta högt upp på min önskelista utav de anledningarna att det alltid är kul att få och att det inte riktigt kan bli “fel”. Det är inte många smycken man säger “usch fy” till. Böcker är ju klassiskt att få men även att ge bort. Dock är det enligt mig svårare att hitta en riktigt bra bok än att hitta ett fint smycke.

 

Hedda Hövel, klass SPSE19a:

Mitt bästa tips är upplevelser. Till exempel att man går och ser på bio eller går på spa. Tanken är att man ska göra någonting tillsammans då det ofta är roligare än att få saker. Själv önskar jag mig dock bara en sak i år och det är pengar till skidresan i Val D’isere som jag ska åka till på sportlovet.

 

Sofia bergström, klass EK20b:

Jag brukar ge som kuponger där jag säger exempelvis “jag följer med dig och gör någonting du vill”. Min pappa gillar båtar och att jaga, så då kan jag ge en kupong där jag säger att jag följer med på en av hans jakter och så får han använda den när han vill.

 

Frida Helin, klass EK20b:

Till min pappa brukar jag till exempel ge en fluga eller en slips. Det är någonting ganska enkelt men ändå väldigt uppskattat om man är kille. Och till min mamma brukar jag ge en fin tröja eller någonting i den stilen.

 

Ann Wachtmeister, lärare:

Nu när det är vinter och kallt så gäller det att ha varma kläder. Därför tycker jag det är väldigt härligt att få en mysig cashmeretröja. Det kan man både önska sig och ge bort. De mest fantastiska cashmeretröjorna hittar man enligt mig i en butik som heter “GARBOInteriors”. Förutom det så tycker jag även att alla ska läsa en bok som heter “sapiens”. Jag är ju engelskalärare så jag kommer alltid rekommendera att man ska önska sig men även ge bort böcker. “Sapiens” är en bok som man kan ge till vem som helst och därför är den enligt mig den perfekta julklappen.

  

Alexandra Bergström, klass NA18a:

Jag brukar tjuvlyssna på alla mina kompisar och släktingar några månader i förväg, så om de nämner någonting som de tycker om eller liknande så brukar jag försöka att köpa det. Min mamma ska få en ny kaffebryggare för att hennes nuvarande har börjat gå sönder. Min pappa ska få en sidenmorgonrock eftersom hans nuvarande börjar bli sliten.

 

  
Att se en person man tycker om väldigt mycket med ett stort leende på läpparna är fantastiskt, eller hur? Alla dessa olika julklappstips ovan kan nog få vilken människa som helst att skina upp – men som nämnts innan så är det din tanke som räknas. Om du har det knapert i plånboken (exempelvis för att du sparar inför den omtalade skidresan till Val D’isere) så går det minst lika bra att hitta något fantastiskt ändå. Konsten att köpa en present är inte bara att handla. En present är ett magiskt ting som binder givaren och mottagaren till varandra – en julklapp är inte bara en pryl eller tjänst som byter ägare, den är ett slags symboliskt ting. Ta det lugnt, sätt dig i soffan med en pepparkaksburk och njut. Du kommer hitta de perfekta julklapparna till dina nära och kära, framförallt efter dessa fantastiska tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *