Av: Ida Bachrach

Här kommer recept på det absolut godaste man kan baka i december! Som de flesta är ganska medvetna om så är december en mycket mörk månad där tillvaron har ett starkt behov av att ljusas upp. Detta görs som bekant på flera olika sätt – till exempel med julpynt, julkalendrar, lussebullar, lucia, snöbollskrig …. Listan kan göras lång. Det som däremot toppar allt är den härliga doften av nygjord julkola i hela huset. Inte knäck, utan JULKOLA. Detta recept har funnits i släkten sedan många generationer tillbaka och jag lovar, bokstavligt talat, att när folk smakar på de små godbitarna frågar de alla sedan efter receptet. För att förgylla er tillvaro tillkännager jag därför receptet här:)

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 2,5 msk kakao

Gör så här

  1. Tillsätt alla ingredienserna i en rymlig kastrull.
  2. Sätt kastrullen på medelvärme och blanda.
  3. När blandningen är jämn: koka upp. Sänk sedan värmen så att kolan kokar på medelvärme. Glöm ej att röra om i kastrullen under tiden.
  4. Ställ ut små formar på en plåt.
  5. När kolan klarat det beryktade “kulprovet” hälls smeten försiktigt i de små formarna.
  6. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *