Inga widgetar hittades i sidofältet!
Bild av: Yasmine Dahlberg

Juletiden är en högtid som för många innebär ångest. Det är julbord på julbord. Mat som kan trigga igång många onda tankar. Tonåren är en tid då vi sitter fastspända i en berg och dalbana. Allt händer på samma gång. Javisst. Vi blir unga vuxna och ska helt plötsligt anpassa oss till en helt ny värld. En värld som vi tror kräver så mycket av oss. Behöver vi nu vara på ett speciellt vis? Nej! Såklart inte. Men vår hjärna vill ofta få oss att tro så. Dessa tankar och beteenden mynnar i många fall ut i ätstörningar hos både killar, tjejer och allt däremellan. Inte alltid, men alltför ofta enligt mig.

Att vara drabbad av en ätstörning är ingenting man väljer. Ätstörningen väljer dig. Vi kan beskriva det som att hjärnan blivit ockuperad och infekterad av onda demoner som hela tiden vill behålla dig i det ätstörda spåret.  En ätstörning bör därför beskrivas som en ond kompis. En polare man känner att man tillslut kan kontrollera. Äntligen hittar man en trygg punkt, tjoho! Ett område att vara världsmästare inom, världsmästare i att styra sin egna kropp och ens inställning till bland annat mat och träning.

Jag påstår att samhället har en mycket skev syn på vad en ätstörning faktiskt är. Många tror att ätstörning är ekvivalent med anorexia, enbart. Nej nej. Så är inte fallet. Man behöver inte vara ohälsosamt smal för att ha en ätstörning. Faktum är att bara 10% av alla drabbade lider av just anorexia. Detta är fakta blir vi aldrig informerade om då samhället har stämplat just sjukdomen ‘’ätstörning’’ med en slags skam och skuld – och därmed inget man öppet pratar om. Tyvärr. Men det kan vi ändra på!

Det skulle vara bra om man som medmänniskor kunde avdramatisera vad som anses vara tjockt eller smalt, fint eller fult, nyttigt eller onyttigt och rätt eller fel. Vi kan väl leva lite bara! Släppa garden och göra det som vi och vår kropp mår bra av.

Happ, kan man ju tänka. Finns det något ljus i denna mörka tunnel? Såklart det gör det! Utbudet av hjälp man kan få är ofantligt brett. Vi människor tar alltför sällan hjälp. Allt går att lösa! Hjälp finns att få i många olika former, två av dom är kliniker och ideella organisationer.

God Jul – och säg adjö till de onda demonerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *