Inga widgetar hittades i sidofältet!

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering med fokus Afrika är ett väldigt långt namn på en 100-poängskurs med 6 elever och Alexandra Koumi som lärare. När vi satt oss i det lilla rummet i biblioteket fick lektionen en rivstart med presentationer som eleverna förberett om olika afrikanska länder, dess historia, traditioner och politiska situation. Efter att vi sett en film om kvinnors rättigheter i Afrika diskuterades det vilt kring det civila samhället, demokrati, mänskliga rättigheter och mycket mer.

På rasten fanns det tid att gå till matsalen för att se till koffeinhalten och det hanns med några frågor till Alexandra och några av kursdeltagarna.

 

Ellen Wahlquist

Varför tror du att kursen har inriktning Afrika?

Dels tror jag att det började med att det var en lärare på skolan som var intresserad av Afrika. Men sen tror jag också att det är för att det är många som inte vet så mycket om Afrika och många har fel uppfattning om vad Afrika faktiskt är för sorts kontinent och vad som händer där just nu.

 

Hedvig Petterson 

Vad från den här kursen tror du att du kommer få användning av i framtiden?

Jag tror jag kommer lära mig mycket om olika perspektiv och att världen inte bara går ut på det som vi har lärt oss utan det finns så många andra, dels kulturer men också sätt att lära sig och se världen på. Egentligen skulle det finnas en kurs till Asien också för att lära sig om olika perspektiv där. Men det är väldigt kul att börja på just Afrika.

 

Alexandra Koumi

Behöver man några förkunskaper eller speciella intressen för att gå den här kursen?

Grundkravet är ju att man ska ha gått samhällskunskap 1. Och speciellt intresse… då bör man i så fall ha intresse för samhällsvetenskap i stort, alltså sådana frågor som handlar om demokrati, mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling. Liksom samhällsfrågor.  Och sen är det klart att det är bra om man känner sig lite nyfiken på att lära sig mer om Afrika också.

 

Så om du vill gå en samhällsvetenskaplig kurs med otroligt mysig stämning och fruktansvärt svåruttalade afrikanska namn där du varje lektion lyfter fram en kontinent ur dunklet är det här något för dig!

 

Elina Malmberg

Fotograf: Oscar Sjöstrand

 

 

av Elina