Inga widgetar hittades i sidofältet!

“Vad är skillnaden på en jude och en pizza?” – Pizzan skriker inte när den blir stoppad i ugnen. “Vad är skillnaden på jultomten och judar?” – Jultomten kommer inifrån skorstenen.

Detta är dagliga kommentarer för mig och många av mina vänner. De flesta gångerna följer ett skämtsamt skratt med men då och då så stöter man på någon som faktiskt är allvarlig. Att träffa en människa som hatar mig enbart på grund av min religion är en ganska absurd situation. När jag var yngre så blev jag rädd och tillbakadragen när jag stötte på nazister men nu, ett par år senare, har jag lärt mig att inte bry mig.

Som ett judiskt barn så är jag van vid att det är beväpnade poliser utanför skolan, synagogan och på sommarkollot. Som ett judiskt barn så är jag van vid hakkors på väggarna i skolan. Men som ett judiskt barn så är jag framförallt van med att vara rädd. Många kanske inte tror att Sverige har ett problem med Antisemitism men för mig är det glasklart.

Jag har växt upp med en judisk pappa och en kristen mamma så jag fick möjligheten att själv välja vilken religion jag ville tillhöra. Det gör att jag alltid har firat både jul och Chanukka. Jag älskar allt med julen, julbord, jultomten, granen och presenterna. Men jag skulle nog säga att Chanukka är lite bättre. Chanukka firas i åtta dagar och under dessa åtta dagar så äter man mycket friterad mat och presenter delas ut. De flesta spenderar också mycket tid i synagogan under Chanukka.

Den stora grejen under Chanukka är just gemenskapen och kärleken, precis som det är för kristna familjer under julen. Egentligen är det inte så stor skillnad på judendomen och kristendomen och det får vi inte glömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *