Inga widgetar hittades i sidofältet!
Bild av: Hedda Cederlund

Greta Thunborg är 16 år gammal. Hon är en miljöaktivist som med sin unga ålder blivit nominerad till Nobels fredspriset. Ett mycket prestigefullt pris. Detta har skapat stora debatter i olika sociala grupper, då många ifrågasätter till varför hon blivit nominerad. Själv har jag flera bekanta som inte tycker det är rätt att hon är en av de nominerade. Ett av de största argumenten är att hon är alldeles för ung och inte har några längre livserfarenheter i jämförelse till andra som också blivit nominerade. Samtidigt som vissa antyder att det hon gör inte är moraliskt korrekt.  

För att förtydliga för dem som inte vet vem Greta är och vad hon gjort, så skall det nu förklaras. Det hela började 20 augusti 2018, då Greta bestämde sig för att inleda hennes helt egna sittstrejk för miljön. Hon hade under en längre tid varit väldigt intresserad av klimatfrågorna, ända sedan hon var 7 år gammal. Detta utvecklades till att bli en stor del av hennes livsvärderingar, där hon värderar klimatfrågan allra högst. Det var precis inför valet som hon bestämde sig för att börja protestera. Greta antydde att klimatfrågan inte var tillräckligt prioriterad bland de högre politikerna och tog därför saken i egna händer. Hon satt varje dag fram tills valet, den 9 september, utanför Sveriges riksdag och strejkade. Efter valet har hon fortsatt sin skolstrejk varje fredag. Men hon sitter inte längre själv, idag har flera skolelever börjat ansluta sig till Greta för att visa sitt engagemang för samma sakfråga.

I nuläget har Gretas miljö strejk spridit sig upp till en global nivå. Flera tusentals skolelever från hela världen strejkar tillsammans med Greta. Allt för att visa sitt stöd för den klimatrörelse Greta startat. Å ena sidan är det inte bara skolelever som stöttar skolstrejk för klimatet. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, har visat sitt stöd till skolstrejken. Enligt Merkel är stöd från en bredare massa det enda sättet för Tyskland att nå sina klimatmål. På så vis välkomnar hon unga personer att demonstrerar för att uppmärksamma landet till att åtgärda klimatproblemen.

It is truly inspiring to see young people, led by brilliant young women, making their voices heard and demanding urgent climate action. They are absolutely correct that our actions today will determine their futures,” sa Anna Hidalgo, Paris borgmästare angående ifrågsättningen om skolstrejken. Vidare finns det andra politiker som menar att som ung är det viktigare att ta ställning i samhällsfrågor, bland annat aktivism, än betygen man får i skolan.

 

We have proposed Greta Thunberg because if we do nothing to halt climate change it will be the cause of wars, conflict and refugees, Greta Thunberg has launched a mass movement which I see as a major contribution to peace.” så lydde motivering till varför Greta blivit nominerad av Freddy Andre Ostergaard.

 

Följaktligen menar många på att det är fel att skolstrejka, eftersom det ställer sig emot den skolplikt vi har i Sverige. Att det är en lagstadgad skyldighet för alla barn i Sverige att låta sig undervisas i skolan. Detta gör att alla barn inom ett visst åldersintervall måste vara i skolan under undervisningstid. Därför anser vissa att syftet med strejken genererar ett nytt problem. Att strejken nästan uppmanar skolelever till att inte gå till skolan när det är strejk. Personligen förstår jag att det kan tyckas var omoraliskt utifrån detta perspektiv, eftersom vi just har skolplikt, men även utbildade lärare som jobbar heltid för att undervisa oss elever, samtidigt som vi betalar en skatt som skall finansiera alla ungas utbildning. Tre stora faktorer som endast finns till för att gynna det svenska samhället. Så med det sagt förstår dessa personers argument.

Däremot håller jag även med Anna Hidaglo, Angela Melker och Freddy Andre Ostgaard. Det finns ett större värde med vad Greta och alla andra tusentals strejkare faktiskt gjort. Tillsammans tar dem ställning i världens mest utmanande fråga. En fråga många inte vågar ta ställning till, för att många har svårt att se hur problemet ska lösas, att man inte är insatt eller min egna favorit, att man hittar fel som uppstår ifall man skulle vidta åtgärder. Så istället gör man ingenting. För det är ju lönlöst, eller? Men om jag får säga mitt, så tycker jag att det är så coolt och häftigt hur en 16 årig tjej kan inspirera och engagera en hel generation till att ställning. Hon har startat en massrörelse som frambringar fred. Och tänka sig att allt började med att hon stod ensam utanför riksdagen med skylten; “Skolstrejk för klimatet”. I mina ögon är hon en otrolig fredskämpe och definitivt värd att vara en av de nominerade till årets fredspris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *