Trapporna i den gamla samskolebyggnaden är fyllda med människor redan en halvtimme innan dörrarna till aulan öppnas. Elever från alla årskurser och lärare i alla ämnen har samlats, och sorlet av hundratals konversationer får en och annan sammis-elev att undra vad det är som pågår. Jo, kära sjuor och åttor, vi är alla här av en gemensam anledning, men kanske inte av ett gemensamt intresse. Dagens talare må vara partipolitisk, men hans ord och handlingar har sedan tidigt 2000-tal intresserat människor över hela världen, oavsett ideologi och övertygelser. Tillsammans med sina medarbetare har han reformerat ett av Sveriges äldsta partier, ett som existerat sedan 1904. Vidare har han förändrat Sveriges politik på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Ja, kära elever, det är Fredrik Reinfeldt jag pratar om.
Dörrarna till aulan slås upp och redan på ett fåtal sekunder har 200 elever vallats som en flock får genom dörröppningen. Platserna är begränsande och en strid om de bästa platserna präglar de första minuterna. När vi väl har hittat våra platser, när det antal elever som aulan rymmer blivit intryckta och de stora, tunga dörrarna stängts minskar ljudnivån och vår rektor Kristy kliver upp på scen. Vi är tjugo minuter tidiga, och måste därför vänta på före detta statsministerns ankomst. Det är intensiva tjugo minuter. När kommer han?
Och rätt som det är kommer han in genom dörrarna, kostymklädd och med ordföranden för föräldraföreningen vid sin sida. “Han ser precis ut som på tv” säger någon bredvid mig.
Sedan föräldraföreningens ordförande kort presenterat honom för åskådarna tar Fredrik Reinfeldt plats på scen. Han står en stund, säger hej (en man som Reinfeldt behöver inte presentera sig själv), och till sist inleder han sin föreläsning med ett kort och koncist välkomnande: “Jag såg att några få stackare inte fick komma in, så grattis till er som är här”.
Som alla bra talare forsätter han sin föreläsning med att berätta vad han ska föreläsa om, och hur hans upplägg för de kommande 40-50 minuterna ser ut. Att tala inför människor är något som Fredrik Reinfeldt är, av förståeliga skäl, är mycket familjär med. Han rör sig med en stor säkerhet och han ser förvånansvärt bekväm ut bland alla ungdomar. Hans förläsning ska inte handla om Sveriges politik, vilket många kanske hade förväntat sig eftersom han i grunden är en svensk politiker, utan vi får istället ta del av något mycket större. Fredrik Reinfeldt ska föreläsa om sina egna perspektiv och förutsägningar för framtiden. Hur kommer politiken och situationen se ut i framtiden, och vad kan vi göra för att påverka och anpassa oss till den värld vi kommer att bemöta?
Som många kanske anat handlar en stor del av Reinfeldts föreläsning om jobb. Inte jobb ur ett partipolitiskt perspektiv utan snarare om hur den framtida situationen för jobb kommer att se ut. Med urbanisering, befolkningsökning och dagens moderna teknik kommer en stor del av de jobb som idag anställer hundratals inte längre existera om 10 eller 20 år, och detta är ett stort problem för en stor del av samhället enligt Reinfeldt. Reinfeldt spekulerar vidare att framtidens arbeten kommer kräva hög erfarenhet och utbildning.
Det ärliga svaret är att ingen, inte ens Reinfeldt, riktigt vet hur man ska lösa detta problem när det uppstår, och ingen av oss kan vara helt säkra på hur framtiden kommer att se ut. Det som är säkert är att med hur världens situation ser ut idag kommer vi stå inför många utmaningar, men dessa kommer troligtvis inte gå att lösa för ens de uppenbarar sig. Men, för att förbereda oss för en av alla dessa alternativa framtider, delar Reinfeldt med sig av några personliga coachingtips som är högst relevanta oavsett:
- Studier – studier är något som kommer att vara mycket nödvändigt i framtiden, kanske ännu mer än det redan är idag, och många av oss har redan en klar bild av vad vi vill bli när vi blir stora. Men, vad man än har valt att studera, är Reinfeldts tips på detta att man inte är fastlåst i en karriär – kanske inser du att du har andra intressen eller kommer kunna arbeta med flera saker. Det viktigaste är att du inför ditt vägval har breddade perspektiv.
- Arbete – när allt fler ska ut i arbetslivet kommer arbetsgivares krav att höjas, och det kan bli svårare att komma in i arbetslivet. För att förhindra detta föreslår Reinfeldt att det bästa du kan göra är att komma ut i arbetslivet, vad du än kommer in på, för det är enbart i arbetslivet du kan skaffa dig den erfarenhet som arbetsgivare kommer att kräva utav dig.
- Innovation – denna punkt var den som Reinfeldt kanske höjde som den allra viktigaste: underskatta inte att tänka nytt, i dina kanske egna och nystartade företag så väl som i andra företag. Det är en sak att prata trender, och en annan att förändra dem. Innovation ger upphov till förmågan att se runt hörn, förbättra och utveckla.
Med dessa tre punkter avslutar Reinfeldt sin föreläsning. Jag kan omöjligt svara för hela publiken, men jag vet att hans ord och förutsägningar har åtminstone fått mig att tänka på min framtid, de beslut jag tar och tagit, och hur världens framtid kommer att påverka mig.
Skribent och fotograf: Isabella Lagerborg