Jag anländer till Forensic Science lektionen precis i tid för att labbandet ska börja. Ivern i rummet är märkbart påtaglig. Idag ska de 20 eleverna i kursen droppa blod från olika höjder ner på olika material för att mäta storleken av bloddropparna. De använder sig av tre olika sätt att droppa blodet på; gravitation, att skaka ut dropparna och att trycka ut dropparna ur flaskan. För er som inte är fullt insatta i CSI Miami eller någon annan kriminalserie är Forensic Science en tillämpning av ett brett urval av olika naturvetenskapliga ämnen för att investigera olika situationer och sedan fastställa vad som hänt genom samlingen av bevis. Till exempel kan man genom att analysera en mordscen räkna ut hur ett mord har gått till, och förhoppningsvis vem som ligger bakom det. Låter helt klart spännande, men hur användbart är det egentligen?
Kursen leds av Björn och Roger och innehåller främst praktik. Just idag är det Björn som leder labbandet. Han förklarar att kursen först och främst innehåller mycket praktisk applikation av naturvetenskapliga teorier. Alltså mycket labbande med syntetiskt blod och fingeravtryck! Björn säger även att trots att det inte alltid är så användbart att kunna analysera fingeravtryck i vardagssituationer, så lär man sig väldigt bra lösningsförmåga för att applicera till mer vanliga livssituationer. Kursen startades för fem år sedan av Roger och Kara, men det är Björns andra år som lärare i kursen. Inte bara arbetssättet är annorlunda i denna kurs jämfört med andra, utan även bedömningen. I slutet av kursen har eleverna ett prov där meningen är att man ska ta fast en tjuv eller lösa ett brott genom att applicera de praktiska färdigheterna man lärt sig under året och genom att lista ut olika ledtrådar. Det låter ju inte alls fel, att få lösa ett kriminellt brott alldeles själv. Frågan är vad eleverna tycker om kursen?
Alla jag pratar med är otroligt positiva och tycker det är en jätterolig kurs. Sofia Ödegaard Jacobsson i trean tycker att det roligaste med kursen är att man lär sig saker som ingen annan kan eller ens har någon aning om. Även om ens föräldrar är till exempel civilingenjörer kan de nog ingenting om något som Forensic Science. Jag ställer några fler frågor till Sofia för att få reda på mer.
Vad har ni gjort hittills i kursen?
– Vi har lärt oss om fingeravtryck; hur man läser av dem och vad de egentligen är. Vi har även tittat på blodtyper och läst av våra egna blodtyper genom att ta blod från oss själva. Vi har varit på vetenskapens hus och löst ett låtsas mord och även kollat på olika djurs DNA i mikroskop.
Skulle du rekommendera kursen till skolans yngre elever?
– Absolut! Välj den, den är verkligen jättekul och otroligt annorlunda jämfört med andra naturkurser.
Även Helena Klaesson, en annan naturtrea, rekommenderar starkt kursen till yngre elever. Hon valde kursen för att den lät väldigt intressant och menar att trots att hon ville bli kriminaltekniker när hon var liten och alltid varit intresserad av det här så är kursen mycket roligare än vad hon vågat hoppas på. Hon tycker att kursen är intressant eftersom man lär sig att lösa mord eller, som Ebba Håkansson inflikar, hur man bäst mördar någon utan att lämna några spår efter sig. Ett självklart val för er som är nyfikna naturare sugen på något annorlunda eller rentav vill lära er hur man kan undersöka brottsplatser! Vem vet, det kanske visar sig användbart någon gång i livet?
Anna Haeger
Fotograf: Oscar Sjöstrand