Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den 24:e februari delas den 34 centimeter höga, 3,85 kg tunga guldpläderade statyetten ut igen. Endast de allra bästa filmerna och skådespelarna tilldelas Oscarstatyetten (ingen vet säkert var namnet ”Oscar” kommer ifrån, men en teori är att den dåvarande chefssekreteraren Margaret Herrick utbrast ”nämen det ser ju ut som min farbror Oscar!” när hon såg statyetten 1931), men färre vet att the Academy of Moton Picture Art and Science (AMPAS) ligger bakom priset. Vilka är de, och hur stort inflytande har de i filmvärlden egentligen?

oscars academy awards” by ebbandflowphotography (CC BY-ND 2.0)

Det hela började 1927. Louis B. Mayer (chef över Metro Golden Mayer) ville skapa en organisation som skulle verka för en bättre filmindustri. Han diskuterade sin idé med Conrad Nagel (skådespelare), Fred Niblo (regissör) och Fred Beetson (chef för filminstitution) och alla tre fattade tycke för Mayers tankar. Mayer bestämde sig för att offentliggöra sina planer på en bankett som skulle äga rum den elfte februari samma år. Totalt bjöds 36 gäster in och alla utnämndes till grundare till American Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som idag heter Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Douglas Fairbanks blev utnämnd till organisationens förste ordförande. Det var han som tog första steget mot the Academy Awards genom att instifta priset ”Awards of Merit and Distinctive Achievements”. Fyra månader senare hölls ännu en bankett, men då var 300 gäster inbjudna. Av dessa gick 230 med i AMPAS. Det var under denna bankett som AMPAS delades in fem olika områden: regissörer, skådespelare, tekniker, producenter och manusförfattare. Man skapade dessa kategorier för att skapa gemenskap och ge olika yrkesgrupper chansen att få sin röst hörd.

AMPAS uppbyggnad 1927

Antalet grenar inom AMPAS har ökat sedan 1927. Idag består organisationen av femton stycken. Några av de nytillkomna kategorierna är sminköser, animatörer, kompositörer och dokumentärfilmare. Grenarna ska inte bara vara representerade i hela organisationen, utan även i styrelsen. Styrelsen ansvarar för företagsledningen och kontroll av regler inom AMPAS. Dessutom utser styrelsen vem som övervakar administrationen. Numera består styrelsen av 43 ledamöter, vilka leds av ordförande Hawk Koch.

AMPAS uppbyggnad idag. De nya grenarna är skrivna med rött.

Antalet medlemmar i AMPAS har också förändrats sedan 1927. De 230 medlemmarna har vuxit till 6000 (!) stycken. Fyra av dem är Tom Hanks, Meryl Streep, Lasse Hallström och Bryan Adams. Det höga medlemsantalet innebär däremot inte att vem som helst kan gå med i AMPAS. För att bli medlem krävs nämligen en inbjudan från styrelsen. Ett medlemskap går aldrig ut, även om man stöter på problem i sin karriär senare i livet.

Enligt en artikel från LA-Times publicerad den 19:e februari 2012, är medelåldern bland medlemmarna 62 och 94 % är vita och 77 % är män. Bristen på variation bland medlemmarna har gjort många upprörda.  Medlemmen Nancy Schreiber är med i kinematografikategorin (kinematografi är samma sak som film), och hon tycker att AMPAS borde ha kommit längre i jämlikhetsutvecklingen. Ledarna i akademien menar att bristen på kvinnor, afroamerikaner och latinamerikaner inom organisationen beror på att filmindustrin inte är särskilt varierad och att AMPAS inte kan lägga till hur många nya medlemmar som helst varje år.

Hur röstas pristagarna fram? Omröstningen är uppdelad i två omgångar. Den första omgången röstar de olika områdena fram ett antal nominerade inom sin respektive gren. Den andra omgången röstas vinnarna fram, och då är alla medlemmar med och bestämmer inom alla grenar. Detta system gäller dock inte kategorin Bästa Film. I detta fall röstar alla medlemmar fram de nominerade. I Oscarsgalans unga år var omröstningen öppen, men pga. misstankar om att de stora filmbolagen riggade vinsterna mellan sig blev omröstningen hemlig från och med 1941.

AMPAS verksamhet är inte bara begränsad till Oscargalan. De är också måna om att uppmuntra unga filmskapare.  År 1929 startade AMPAS tillsammans med University of Southern California USA:s första filmskola. Ungefär tre decennier senare började AMPAS dela ut stipendier till lovande studenter. Det finns också en akademi som bara är inriktad på unga filmskapare.

Utöver sina satsningar på unga filmskapare, så arkiverar AMPAS filmer. I arkivet finns bland annat filmer som Hollywoodlegender hade privat, (tex Douglas Fairbanks) dokumentärfilmer, tidiga biofilmer och dokumentation från AMPAS-ceremonier från 1949 samt pågående filmfestivalsmaterial. Arkivet ligger i the Academy’s Pickford Center of Motion Picture Study, och den som vill kan ringa och boka en tid för besök. Man måste dock ha en bra anledning för besöket. Om man t.ex. vill titta på material som finns på andra bibliotek är det inte säkert att man blir bokad. Ifall man får en tid finns det antal regler som måste följas. T.ex. så är det inte tillåtet att kopiera filmerna och man får självklart inte äta och dricka där inne. Det är heller inte säkert att man får tillgång till alla filmer i arkivet. Därför är det bäst att boka i tid.

Om några år kommer det däremot finnas en plats som är mer lättillgänglig. År 2016 planerar nämligen AMPAS att deras museum ska vara färdigt. Museet beräknas täcka en yta på ca 28 000 kvadratmeter, så det finns gott om plats för filmhistoria. Närmare 140 000 filmer och videos samt 10 miljoner foton kommer ställas ut! Museet kommer också ha en biograf för 650 personer och ett utsiksplan över Los Angeles.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences inflytande över filmindustrin är alltså mycket mer än ”bara” the Academy Awards. Med tanke på deras växande antal medlemmar och museiplaner kommer organisationens makt troligen växa. Mer makt betyder ju oftast mer ansvar, men ansvarstagande ligger inte så långt in i framtiden för AMPAS. Den 24:e februari är det som sagt åter Oscarsgala, och då måste farbror Oscars 6000 arbetare vara säkra på att de röstat fram rätt pristagare.


 

av boelo