Inga widgetar hittades i sidofältet!

Vissa pratar om ”det riktiga valet”. Dessa menar då Sveriges riksdagsval. Det spelar väl inte så stor roll att det kallas det tänker en del men i själva verket gör det faktiskt det. Nu menar jag inte att riksdagsvalet inte ska tas på allvar, jag menar att vi måste tänka efter varför just det valet blir ”det riktiga”. En anledning till detta är att Europaparlamentsvalet som äger rum innan riksdagsvalet inte ses till fullo som ett riktigt val, utan som ett låtsas-val. För att hårdra det har folk ibland en tendens att se EP-valet som en sifo-undersökning inför det kommande riksdagsvalet.

 Ett skäl till att vi kanske har svårt att engagera oss och relatera till EP-valet är att Bryssel ligger långt borta och att det delvis finns en syn att EU bara enas och bestämmer om formen på gurkor. Det skulle kunna vara en rimlig förklaring, det är ju trots allt 15-20% av Sveriges befolkning som inte ens orkar rösta i sitt eget lands val. EU är än mer avlägset och då blir tron på att individen kan förändra politiken ännu svagare.

 Det handlar dock inte bara om oviktiga gurkor. EU har en väldigt stor inverkan på Sveriges politik och det råder alltför stor okunskap om detta. Uppskattningsvis är 60 % av frågorna som behandlas av kommun – och landstingsfullmäktige från EU. Dessutom gäller lagarna som stiftas i EU över Sveriges lagar. Detta innebär att Sverige inte får stifta lagar som går emot EU, eller ja, vi får rikligt med kritik i så fall som vi t.ex. sett angående försäljningen av snus.

 Så vad är det egentligen jag vill komma fram till med detta babbel? Jo, min poäng är att det är otroligt viktigt att vi ser EP-valet som ett riktigt val och att du röstar i det. Bryssel må vara en bit bort men besluten som tas där har stor inverkan på ditt liv. Europaparlamentsvalet är en möjlighet för dig att påverka. Om du inte röstar tillfaller din röst indirekt alla partier och då mister du chansen att motarbeta de åsikter som du inte vill ska styra dig, eller att stödja de åsikter som du vill ska lyftas.

 I praktiken kan det dock vara svårt att veta vad olika kandidater står för och vem man ska rösta på i det här valet. Även om kandidaterna tillhör vissa partier är det inte en garanti att de alltid röstar enligt partiprogrammet (det sätter dock riktlinjer).

Här är en länk där du kan ta reda på hur de olika europaparlamentarikerna röstade och även göra ett test där du ser vilken EU-parlamentariker som bäst stämmer överens med dina åsikter (bra guide för vem du ska rösta på): http://www.myvote2014.eu/sv

För övrigt finns bra info om hur röstningen fungerar och även hur EU i sin helhet  funkar hos EU-upplysningens hemsida för valet: http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/

Så, en gång för alla, europaparlamentsvalet påverkar oss väldigt mycket så den 25 maj ska du GÅ OCH RÖSTA!

Linnea Wahlsten

Bild: Nanna Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *