Pepparmint fudge
- 396 gram kondenserad mjölk
- 200 gram mörk choklad
- 200 gram vit choklad
- 1/2 tsk vaniljextrakt (valfritt)
- 1/4 tsk pepparmintextrakt (valfritt)
- 75 gram krossade polkagrisstänger
- Klä en 20×20 cm form (helst fyrkantig) med aliminum folie och låt den stå till sidan tills senare.
- Gör ett vattenbad och lägg i hälften av den kondenserande mjölken tillsammans med den mörka chokladen och låt allt smälta. När allt är smält häll i vanlijextrakten, häll sen blandningen i formen.
- Medans du låter formen stå i kylen så att chokladen stelnar lätt, smälter du den vita chokladen tillsammans med den andra halvan av den konsenderande mjölken på samma sätt.
- När det är smält, häll i pepparmintextrakten samt 2/3 av de krossade polkagrisarna. Häll blandningen över den mörka chokladen och strö de sista bitarna av polkagrisarna ovan på.
- Låt allt stelna antingen i kylskåpet i 1-2 timmar eller i rumstempratur i 4-6 timmar.
Choklad doppade julgranar
- 200 gram vit choklad (eller gröna candy melts)
- Grön karamellfärg
- Jordgubbar, utan stjälkarna
- Oreo kakor
- Strössel
(Frosting)
- 3,3 dl florsocker
- 1,5 tsk grädde
- vatten (tsk)
- Gör frostingen av att blanda florsockret och grädden. Tillsätt sedan en tesked av vatten i taget och blanda mellan varje, tills blandningen får konsistensen av tandkräm.
- Gör ett vattenbad. Smält den vita chokladen i vattenbadet och tillsätt den gröna karamellfärgen. (Rekomenderar att börja med en liten mängd choklad och lägga i var efter. Beronde på hur mycket som ska användas. För chokladen börja lätt att stelna om man värmer den förlänge)
- Medans det smälter lägg en klick av frosting på oreo kakorna som kommer fungerar som ett limm för jordgubbarna.
- Doppa jordgubbarna och täckt dem med den nu gröna chokladen och sätt dem på kakorna.
- Dekorera med strössel och/eller frosting.
*Det här receptet är menat för 8-12 jorgubbar på grund av att man måste annars byta ut chokladen för det kommer börja stelna efter ett tag.
Vegansk alternativ
- 125 gram vetemjöl
- 50 gram strösocker
- 1/4 tsk salt
- 110 gram vegansk smör
- + strösocker för att rulla kakorna i
- Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda mjölet, strösockret och saltet i en skål.
- Tillsätt smöret och med hjälp av händerna knoda ihop allt till en deg.
- Rulla bollar av degen och rulla bollarna lätt över en tallrik med strösocker innan du lägger dem på plåten. Gör något mönster på kakorna för göra dem lite mer intressanta.
- Beroende på hur stora bollarna är, sätt in dem i ungnen mellan 35-45 min.
- När dem är klara ta ut dem och låt dem kalla innan man väljer om man vill dekorera dem eller inte.
Ursprungs recept:
https://sugarspunrun.com/peppermint-bark-fudge/
https://lovingitvegan.com/small-batch-vegan-shortbread-cookies/