Inga widgetar hittades i sidofältet!

Denna animering är skapade av Ebba Grahn och tillstånd har givits att använda den i den här artikeln.Jag samlade ihop mitt hår i en slarvig toffs, drog på mig min keps och sänkte den så att den skymde mina ögon från andras blickar. Jag ville inte att alla skulle se vad jag tittade på. Nu när mina ögon var dolda tog jag en sista titt runt rummet som var fullt av främlingar, jag undrade vem av dem som skulle rädda mig och vem som skulle döda mig. Detta är något jag är van vid, jag har gjort det så länge jag kan minnas. Ett felaktigt val och jag skulle hamna i jorden, ett rätt val och jag förlängde mitt liv med en dag.

Spelet som jag spelade var knepigt, ett enda val kunde sluta mina dagar. Nervöst sneglade jag från under min lugg på pojken som uttråkad satt och rullade tummarna i hörnet, till synes helt oskyldig. Men var det bara en täckmantel? Var detta bara ett smart knep för att dra mig till en säker död? Jag tuggade oroligt på min underläpp och sköt den blonda luggen ur mina ögon. Vem kunde ana att mitt liv skulle bli så här?

Jag kikade över till den andra sidan av rummet där en flicka stod, hennes nätta axlar var stolt tillbakadragna och hon såg på mig som om hon visste något jag inte visste. Hennes mungipor vreds upp i ett djävulskt leende och jag kämpade emot lusten att svära. För om jag sa något där jag var just nu så skulle jag inte få min chans att välja rätt och få leva, jag skulle bara dö. Jag är tvingad att välja mellan de två, mellan liv och död. Visst, det fanns andra människor i rummet, men dessa två var de som betydde något, resten hade börjat blekna in i bakgrunden tills det inte fanns något kvar utom dimma.

Jag öppnade munnen för att tala, lägga fram mitt svar, men orden fastnade på min tunga, som de ofta gjorde. Nästan omedelbart var deras mörka, tomma ögon på mig. Pojken tittade sorgset på mig, ögonbrynen rynkade, han nästan bad mig att välja honom, för att rädda mig själv. Flickan log djävulskt igen, nästan skrattade åt mig. Mitt hjärta klappade i mitt bröst och mina händer var knutna, jag var tvungen att göra detta. Jag var tvungen att välja den rätta. Då slogs jag av en tanke: måste jag verkligen välja?

Mina läppar kröktes i ett leende och de två personerna sneglade osäkert på varandra innan deras ögon såg tillbaka till mig .

“Har du gjort ditt val, Sofie Lund?” De talade som en, deras läppar rörde sig i perfekt synkronisering.

“Jag väljer ingen av er!” Jag försökte säga det så starkt som möjligt, men min röst svajade ändå.

Flickan snörpte på munnen i irritation och pojken putade trumpet men de svarade mig ändå: “Du har gjort rätt val, Sofie Lund. Du kommer att leva ännu en dag.”

Sedan vaknade jag. Jag var tillbaka i mitt sovrum, min andning var ytlig och mitt hjärta hårt bankande i mitt bröst. Jag hade överlevt ännu en dröm och ännu ett möte med döden, jag skulle få leva ännu en dag. Jag torkade den klibbiga svetten från min panna och svängde benen ur sängen. Mina flanelltäckta ben skakade när jag stod upp och mina händer darrade. Jag snubblade ut ur mitt rum och bort till badrummet. Där nere kunde jag höra min pappa rota runt i köket och tvärs över hallen kunde jag höra min bror Luke snarka ljudligt.

Jag grät inte – jag var klar med att gråta. Varje natt sedan jag kunde minnas fick jag ett val, ett val att leva eller att dö i sömnen. Varje natt i fjorton år hade jag gjort rätt val. Och jag tackade Herren varje dag att jag kunde leva för att se en ny soluppgång. De flesta tonåringar säger att deras liv bara är en tråkig samling av händelser efter varandra i en banal, vardaglig rutin. Jag? Jag njöt av de stunder jag hade, de stunder jag kunde spendera i de levandes värld.

Ärligt talat, jag vet inte varför jag var tvungen att dö – varför någon eller något desperat ville att jag skulle dö. Jag antar att jag hade mina misstankar om att det var någon sorts förbannelse, någon slags hex satt på mig sedan födseln. Kanske var det därför jag inte hade några vänner, eftersom jag var en stark anhängare av det övernaturliga – det och det faktum att jag var ett missfoster.

Jag knep ihop mina ögon och satte på kranen i badrummet. Jag lutade mig över den så att jag kunde höra det rinnande vattnet som om jag stod vid ett vattenfall, jag låtsades som om allt var okej. Detta var min rutin. Nästan dö för att sedan låtsas att det aldrig hänt. Jag hörde min pappa stänga dörren bakom sig och lyckligt ovetande om min nattliga kamp startade han sin bil och körde iväg till jobbet .

Jag stängde av kranen och öppnade mina ögon – stirrade på min spegelbild. Mina fuktiga lockar av kort, blont hår klibbade mot min panna, mina bruna ögon såg ut som om de hade sett de blodigaste krigen och mina ögonbryn var evigt ihopdragna i ett oroligt uttryck. Jag var fjorton år och hade sett döden, jag hade stirrat den i ansiktet, men jag var fortfarande inte modigare än en mus. Jag ville fortfarande gråta vid tanken på att sova utan bekvämligheten av gosedjur. Det var en vana jag hade plockat upp som barn, av någon anledning trodde jag att de kanske skulle kunna skydda mig på natten – hålla mig trygg. Vem vet, kanske de hade fungerat alla dessa år då jag överlevt.

Jag tillät mig själv att stirra tillbaka på reflektionen av mina ögon en stund till innan jag vände mig om och lämnade badrummet. Med hasande steg gick jag tillbaka till mitt eget rum för att göra mig redo för skolan. Mina fingrar löpte lätt längs de havsgröna väggarna i korridoren tills jag kom till min dörr, som jag öppnade med en lätthet i mitt hjärta för att jag visste att jag inte behövde sova igen för än om minst tolv timmar.

Skriven av Johanna Finndin