Inga widgetar hittades i sidofältet!

Så har oktober gått mot sitt slut och vi tvingas lämna höstlovet bakom oss. Men det är inte bara ledigheten och halloween som borde saknas; oktober är ju också årets rosa månad, då Cancerfonden och Rosa Bandet anordnar sin årliga kampanj. Kampanjen pågår under hela månaden och genomförs nu för 13:e året i rad. Syftet med kampanjen är att finansiera forskning och bedriva påverkansarbete, men även att sprida kunskap om bröstcancer och hur man kan förebygga cancer.   

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor och varje dag får 20 kvinnor i Sverige besked om bröstcancer. Detta innebär att minst var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Jag vill därför uppmana er alla att köpa ett Rosa Band i kassan på Ica samtidigt som ni köper ingredienserna till brownien här nedanför.

 

Brownie med chokladtäcke

IMG_4735

Ingredienser

Topping:

150 g vit choklad

1,5 dl grädde

Röd karamellfärg

Brownie:

150 g osaltat smör

3 dl strösocker

1,5 dl kakao

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

Dekor:

Flingsalt

Silverströssel

 

Chokladtopping

Hacka den vita chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden, häll över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin blandning, droppa därefter i ca 2-3 droppar röd karamellfärg. Ställ därefter in skålen en stund i kylskåpet.

 

Brownie

Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform (20×20 cm) med smör och täck bottnen med bakplåtspapper. Smält därefter smöret på låg värme i en kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en skål tillsammans med det smälta smöret. Vispa försiktigt ned ett ägg i taget. Vänd sedan ned vetemjölet och blanda ihop till en slät smet. Fördela smeten jämnt i bakformen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna.

 

Dekor

Ta ut brownien ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd brownien upp och ned och bred ut toppingen ovanpå. Dekorera därefter med flingsalt och strössel etc.

 

Voilà, din alldeles egna brownie i Rosa Bandets tecken är färdig!

 

Skribent och fotograf – Karin Jäderberg

(Fakta angående Rosa Bandet och Cancerfondens arbete är taget ifrån deras hemsida, www.cancerfonden.se)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *