Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Denna veckas elevprofil heter Johanna Sommarlund – en härlig tjej som går i trean på ekonomilinjen och som alltid har fina dunjackor. Men vad många kanske inte vet är att Johanna dedikerar en stor del av sitt liv åt den sport hon älskar – nämligen segling. Vi ville veta mer och stämde därför träff med Johanna för en intervju…

Berätta om ditt intresse, hur började det? Finns segling i din familj sedan tidigare eller är det ett helt eget intresse?

Mitt intresse för segling började väl när jag gick på ett dagsläger här nere på Ranängen, och sen började jag träna i veckorna och 2007 seglade jag min första tävling i Optimist. Sen var jag fast J Segling finns inte som sport i min släkt men många av mina släktmedlemmar kommer från skärgården utanför Finland och har seglat mycket, men mer i transport syfte! Min gammelfarfar var sjökapten så hans historier kanske hjälpte lite att väcka intresset som jag har idag.

Berätta, vad är det som är så kul med segling?

Det jag tycker är så kul med segling är att det är en så mångsidig sport. Man måste vara duktig på att läsa vindar, mäta ström och kolla moln, dessutom måste man vara duktig på taktik och strategi och framförallt båthantering (teknik) och ta snabba beslut på banan!

 

Var befinner du dig idag, är det någon specifik tävling du förbereder dig inför just i dagsläget?

Idag är det mycket som handlar om att förbereda sig för världscuperna, där den viktigaste går i Miami nu efter jul, det ska bli spännande att se hur det går!

Så hur tränar du nu under vintern?

Under vintern försöker vi jobba mycket på hur vi ska kommunicera i båten, vem som ska göra vad, och så försöker vi få in både fys och några resor till varmare breddgrader så vi inte dör av kyla ifall vi badar lite.

Hur länge kommer du hålla på tror du?

Som det ser ut nu har jag absolut inga planer på att sluta, segling är såndär sport som du kan hålla på med från 5 till 100 år och allt där i mellan, men om jag alltid kommer ligga på samma “nivå” vet jag inte riktigt. Jag har som mål att satsa ordentligt fram till OS i Rio och så får vi se hur långt jag kommer!

Har du några specifika mål du vill uppnå innan du lägger av?

Mitt ultimata mål är väl att någon gång ta mig till OS, om jag kommer dit får vi se, men det hade ju varit fett.

 Ditt bästa seglingsminne?

Oj, mitt bästa seglingsminne… Det måste nog vara min första SM-medalj i Optimist! Jag tävlade tillsammans med två killar i något som heter lagsegling, där man tävlar mot ett annat lag och så vinner man ifall man har lägst poäng när man går i mål. Vi hade inte tränat så mycket och gjorde det mer som en rolig grej, vi hade super kul och gick hela vägen till final och tog SM-guld!

Trivs du bra med denna typ av livsstil?

Idag trivs jag väldigt bra, även fast det kan bli lite körigt med skolarbetet ibland så tycker jag att det är värt lite tungt flyg-plugg, seglingen gör mig glad, och det är ju bra att va glad.

Det är mycket resande, hur påverkar det dig? Är det svårt att vara borta från familj, vänner, pojkvän?

Såklart att det är svårt att vara borta från allt här hemma, men oftast så är jag så fokuserad på att göra mitt allra bästa under tävlingar och träning att det går väldigt fort de dagar jag är borta.

Vart i världen har du seglat din härligaste segling?

Det är svårt att svara på det också, men det härligaste och mest oväntade fantastiska stället jag seglat på måste varit i Slovenien. Jag kom dit och förväntade mig något helt annat, men så var det turkost vatten och sandstrand och hur fint som helst! Annars så älskar jag Miami, varmt och bra vind, floats my boat helt enkelt.

Har du några tips till den som också aspirerar att bli framgångsrik inom sin sport/ intresse?

Ehmmmm ett tips till den som vill bli duktig i vilken sport som helst är att tänka över om det är värt all den tid man måste lägga ner för att bli duktig, jag tror inte jag insåg vad jag gett mig in på när jag började! Om man inte är beredd att göra det kan det bli tungt.

Har du någon speciell förebild?

Oj en förebild… Jo kanske Ben Ainslie, han har tagit flest OS-medaljer i hela världen och är en sån sjuk idrottsman och seglare, det var han som var taktiker på Oracle i Americas Cup i år!

Vad, om vi talar segling, är du allra mest stolt över?

Jag är nog mest stolt över mina år i 29ern, det är en tvåmansbåt med en trapets som är super rolig och där lyckades jag 2012 prestera bättre än någon annan svensk innan i både EM och VM, och blev Europas bästa kvinnliga rorsman 2012, det var sjukt!

Av Alice Eriksson