Det bästa med julen varje år,
det är inte klappar och det som en får.
Nej, det bästa med julen är att pynta och baka,
Och sedan på juldagen i julbaket vraka.
För dig som älskar saffran är julen en tid i fröjd,
Och jag tror att detta recept kommer göra dig extra nöjd.
För här har jag universums bästa saffrans recept,
Typ som lussebuller, men med ett helt nytt koncept.
Detta bakverk passar till vilken given tidpunkt,
Och för du som glutenintolerant är kan även ta det lungt.
Det är nämligen ett saffransbröd jag uppmanar er att laga,
Så gott att till och med tomten inte skulle kunna klaga!
Men nu finns det ingen mer tid för, inte för att verka krass,
Men nu skall det faktiskt saffransbröd bakas!
Det här behövs:
- 200g smör eller margarin
- 5 dl röd mjölk
- 2,5-3g saffran
- 1 pkt(50g) jäst
- 1 kryddmått salt
- 1,5 dl socker
- 3 msk ljummet vatten
- 2 st ägg
- 16-17 dl vetemjöl
Så här gör du:
- Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli “fingervarmt” (37°).
- Tillsätt därefter mald saffran i degvätskan.
- I en annan bunke, smula ned jästen och strö över salt och socker pch häll på det ljummna vattnet. Rör om.
- Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken. Knäck ned äggen och rör om igen.
- Lägg undan ca 1dl av vetemjölet till utbakningen. Rör ned resten av vetemjölet i bunken.
- Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande.
- Låt därefter degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1 – 1,5 timme.
- Sätt på ungen till 260°.
- Täck två plåtar med bakpapper eller smörj plåtarna.
- Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela degen i två bitar och forma två avlånga bröd.
- Låt det utbakade bröden få jäsa ca 10min. Pensla dem därefter noga med lättvispat ägg.
- Grödda högt upp i ugnen i ca 8min beroende på ugn och storlek av bröden. Bröden får gärna vara lite “kletiga” i mitten, känn med en sticka.
- Lät bröden svalna väl täckte av en handuk. Det är extra viktigt att inte låta just saffransbröd kallna utan “täcke” eftersom det torkar lättare än vanligt vetebröd.
För glutenintoleranter:
- Byt ut mjälet mot en glutenfri mjölmix och tilsätt 2 msk pofiber
- Glutenfria degar behövs inte knådas och får gärna vara lite rinnigare än vanliga degar.
- Använd gärna en brödform för att hålla brödet fluffigt och jäsa extra länge(ca 20 min) andra jäsningen.
För laktosintoleranter:
- Byt ut mejeriprodukter mot laktosfritt och baka som vanligt.