Nu är vintern här och vi – majoriteten av Sveriges befolkning – tänder tusentals ljus, bakar tonvis med kakor och dricker kopiösa mängder glögg när december träder in. Om det är ett försök till att kompensera solbrist, eller resultatet av inpräntade normer som frammanar detta beteende är svårt att säga. Vissa fullkomligt älskar det; julen alltså. Dock vore det en lögn att påstå denna högtid – och allt den innebär – vara en universellt uppskattad tradition. Julen är inte bara älskad, den är också fruktad. Plånboken, psyket och, inte minst, hälsan utsätts för påfrestningar. Det är alltså inte konstigt att julen sällan förknippas med enbart glädje och härliga släktmiddagar. Summan av kardemumman är man får ogilla julen. Man får till och med hata julen!
Med starka band till kristendomen säger det sig självt att en stor del av världen inte firar julafton. Det är, med andra ord, långt ifrån alla som sjunger “We wish you a Merry Christmas”. Idag tycks vi dock, baserat på hälsningsfraser, radiokanalernas låtval och förändringar i mataffärens sortiment, utgå ifrån att alla firar Jesu födelse. Det finns onekligen en relativt stor skara som förkastar åtminstone en av de ovan nämnda företeelserna. Påståendet att de som avstår från att traditionsenligt klä en julgran är dumma eller bittra, blir följaktligen trångsynt. Inte bara religiösa differenser, utan även möjligheten att någon ogillar julen på grund av förstärkt ensamhetskänsla, blundas då för.
Jag gillar godis, men uppskattar långt ifrån alla sorter som finns. Mina val av sötsaker baseras helt och hållet på egna preferenser och resulterar i bästa möjliga hopplock – givetvis. På samma sätt önskar jag att julen kunde få vara lite mer som lördagskvällen i matbutiken; grundad på personlig smak. Julen bör inte firas enligt en bestämd form. Om alla förväntas koka knäck och grädda lussebullar tappas en viktigt poäng bort och vi ökar risken för kollektiv stress. Hur firar man “rätt”? Ju mer jag handlar, desto bättre blir julen – inte sant? Vänta, har grannen satt upp julbelysningen REDAN? Ja, ni förstår vad jag menar. Att avstå från julbak för att man hellre gör något annat är därför en giltig motivering, hur nära den 24e man än kommit. Slutligen ber jag alltså alla julfantaster (och julhatare) att tänka en extra gång innan ni kritiserar motstående part. Det finns alltid två sidor av myntet. Och framförallt; om Vi avstår från att kritisera Era lysande tomtenissar i trädgården, är det rimligt att Ni accepterar att Vårt ogillande av julen inte nödvändigvis gör oss ekvivalenta med Grinchen.
Elsa Brisinger