Inga widgetar hittades i sidofältet!

Veckorna innan jul kan upplevas som stressiga och händelserika. Känner du igen dig? Här följer några datum som inte får missas, historiska likaväl som nutida. 

 

6 december 

Det är välkänt att barnens viktigaste frontfigur under juletider är självfallet jultomten. Den årliga hjälten som kommer med presenter och glädje. Det många inte vet är att jultomten har sitt ursprung hos helgonet Sankt Nikolaus. Han var känd för sin generositet, men på grund av sin blygsamhet talade han sällan om att det var han som stod för gåvorna. Den sjätte december är Sankt Nikolaus dag i katolska kyrkans helgonkalender. 

Till skillnad från Sverige som har sin nationaldag den sjätte juni, är Finlands nationaldag precis ett halvår senare, nämligen den sjätte december. Finländarna firar sin självständighet från Ryssland som skedde detta datum år 1917. Nationaldagen firas främst med nära och kära med mycket mat och dryck. 

 

9 december 

Det tar över två veckor från att man lägger fisken i lut tills man serverar den. Den nionde december är det traditionellt sätt dags att börja proceduren som är 500 år gammal. Allt som allt, genomgår fisken olika vattenlösningar med olika torkperioder då den får svälla. Sorten brukar vara Sej eller Långa. Lutfisken serveras med potatis och vitsås och förekommer främst i Finland, Norge och Sverige. 

 

10 december 

Den tionde december är dagen då personer som har gjort viktiga insatser eller framsteg inom naturvetenskapliga ämnen samt litteratur och fredsarbete tilldelas Nobelpriset. Nobelpristagarna får uppleva en fantastisk vecka i Stockholm eller i Oslo (om det gäller fredspriset). Det hela börjar med Nobelföreläsningar som har anknytning till ämnet i respektive pris, sedan utdelningsceremonin som sker i Stockholms konserthus och slutligen Nobelfesten i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Firandet i Oslo sker på Grand Hôtel efter prisutdelningen. 

 

11 december 

Då var det dags för pepparkakshustävling! VRGDT anordnar den 11 december årets pepparkakshustävling! Här kan du hitta mer information om hur du och din klass eller kommitté anmäler er. 

Klockan 17.00 kommer alla VRG skolors körer framföra årets luciatåg i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan tunnelbanestation. Det kommer bli en fantastisk föreställning som inte får missas. Ta med hela familjen, alla är välkomna! 

 

13 december 

Den 13 december firas Lucia. Lucia var en kristen jungfru från Syrakusa, Sicilien, och dog ca år 304. Under medeltiden och 1600-1700-talet har tiden i samband med Lucia inneburit olika typer av firande, men sedan 1927 har luciatåget blivit en tradition under julfirandet. Den traditionella luciasången “Natten går tunga fjät…” skrevs av Arvid Rosén 1928.

 

16 december 

Mellan 17.00 och 20.00 anordnas en julmarknad i HB. Elever som läser entreprenörskap i tvåan och trean kommer att presentera sina produkter och företag. Klockan 18.00 kommer musikläraren Jakob hålla i en konsert med sina ensembleelever. Det kommer även att bjudas på papparkakor och glögg. Alla är välkomna!

 

18 december 

Ett efterlängtat jullov närmar sig och den 18 december smäller det! Julmys med en avslutning i HB och Djursholms kapell där du får önska God Jul och ett bra lov till lärare och vänner.

 

21 december 

Dagen som många av oss längtar till och samtidigt fruktar. Dagen då solen antar sitt största avstånd från jorden. Dagen som är den kortaste under året. Den 21 december består av den längsta natten och den kortaste dagen. Efter det är det återigen dags för att förbereda sig inför sommaren igen – dagarna börjar bli längre, snön glittrar i solens strålar och fåglarna sjunger i träden.

 

24 december 

Julafton. Ett ord som fyller så många människor med blandade känslor. För vissa innebär det en varm dag med exotisk mat på Maldiverna. För andra en kall vinterdag med mycket snö (förhoppningsvis) och en stund med familj och vänner. Men för andra ännu en dag med föräldrar som inte är fullt medvetna om julens händelser. Du kan läsa mer om det och ta ställning här. Det är viktigt att under julen främja gemenskapen och se till att alla känner sig delaktiga, barn som vuxna. Ett litet leende till en främling på gatan skadar inte och kan göra den andra personens dag bättre.

 

25 december 

Dagen efter julafton är juldagen. Denna dag ser dock lite annorlunda ut från land till land. I Sverige är det under julafton som man öppnar presenter och äter julmiddag med släkten, men i USA sker det på juldagen. I New York finns Macy’s Christmas Day Parade som sänds på TV och är amerikanernas Kalle Anka. Där har de kända artister som uppträder och enorma musikorkestar som flyger över huvudet på en.

 

26 december 

Boxing Day eller annandag jul som vi kallar den i Sverige är dagen efter juldagen. Historiskt var denna dag bland annat i Storbritannien en dag som innebar att man gav pengar eller gåvor till människor i lägre klasser och exempelvis tjänstefolket fick ledigt. I modern tid innebär dagen utförsäljning och lägre priser i många affärer och många spenderar dagen på shopping. I Sverige är den 26 december en helgdag och spenderas med antingen shopping eller vänner och familj.

 

31 december 

Nyårsafton är stunden då man kan börja om från början. Alla får en ny chans till en förändring i livet. Kan det vara bättre betyg? Bättre hälsa? Eller prova på något nytt som att börja på karate eller tvinga fram en dold kreativa sida? Allt är möjligt och det enda du behöver göra är att ta tag i det. Denna dag kan vara en början på ett nytt och spännande liv. Det är upp till dig hur du vill spendera år 2015!

Skribent – Ganna Vashchuk

Bild – Ganna Vashchuk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *