Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

December, årets bästa månad för att baka. Det är kallt ute vilket är ett perfekt tillfälle för att stanna inne och mysa lite extra, framför allt då på jullovet. Årstiden är även perfekt för att baka massa godsaker. Mina favoriter är helt klart lussebullarna och ischokladen! Men innan det är dags att börja baka bör du ta del av två riktigt bra tips för att slippa stressa men samtidigt kunna baka effektivt.

 

1. Ställ dig själv frågan, Har jag verkligen tid för att baka? Att baka är väldigt roligt, förutom när man är stressad. Det går inte att få ihop ett riktigt bra bakverk om du samtidigt har tankarna på någon sak du egentligen borde göra eller om du har en annan tid att passa. Så planera in när du ska baka och se till att ha gott om tid på dig.

2. Har du ändå annat du måste göra? Se till att baka något som ska jäsa, exempelvis lussebullarna i receptet nedan. Varför då, tar inte det längre tid? Jo det gör det absolut, men de totala 90 minutrarna som degen ska jäsa ger en perfekt möjlighet för en effektiv stund med plugg.

 

Har du bestämt dig för att baka? Så klart du har, här kommer mina två bästa recept inför julen! 

 

Lussebullar

Ingredienser:

50 gram jäst

175 gram smör

2 påsar saffran (1/2 gram per påse)

2 dl socker

5 dl mjölk

900 gram vetemjöl (ca 1,5 liter)

1 ägg

russin

 

To do:

1. Smula ner jästen i en bunke och smält smöret på spisen. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.Tillsätt saffran och mjölk med det smälta smöret, blandningen ska vara cirka 37 grader.

2. Blanda därefter ihop med jästen. Se till att all jäst blandas ut. Tillsätt socker och salt. Använd nästan allt vetemjöl och arbeta degen i cirka 5 till 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut lussekatterna, gör gärna andra mönster än de traditionella. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda i cirka 8-10 minuter. Låt svalna.


Bästa tipset inför lussebaket: Ha russinen i en skål med vatten minst en timme innan de ska användas. Varför? Jo, för att russin suger åt sig fukten och då blir bullen torrare. Men om russinen legat i vatten en stund innan suger de inte åt sig någon fukt och drar därför inte fukten ifrån bullarna.

 

 

Vit Ischoklad

Ingredienser:

1dl kallpressad kokosolja

200 gram vit choklad (går även lika bra med mörk choklad)

 

To do: Hacka chokladen och smält kokosoljan i ett vattenbad. Lyft bort kokosoljan ifrån vattenbadet och blanda ner chokladen i oljan. Rör runt tills dess att all choklad har smält. Häll upp i ischokladformar. Låt svalna och ställ sedan in i kylen för förvaring.

 

Bästa tipset inför ischokladbaket: Använd ett decilitermått och en pip när du fördelar smeten i formarna, detta gör att fördelningen går mycket smidigare och ingen smet hamnar utanför.

 IMG_5156

Lycka till med julbaket!

 

 

Skribent och fotograf: Karin Jäderberg 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *