Inga widgetar hittades i sidofältet!

I boken “Där Kräftorna Sjunger” av Delia Owens kastas läsaren in i en berättelse som skildrar utanförskap, naturens krafter och ett rättegångsdrama. Bokens huvudperson Kya Clark blir övergiven ute i våtmarken av sin familj redan innan hon hunnit fylla tio år och tvingas hitta sällskap i ensamheten ute i 50-talets North Carolina. Snabbt börjar Kya leva i symbios med naturen och dess varelser, isolerad från människor och under förutsättningar som många kan tolka som fullkomligt outhärdliga. Kya lever ett liv barfota med rufsigt hår och trasiga kläder, vilket gör henne opassande för det ordningsamma 50-talssamhället. Trots att ensamheten sveper om Kya om nätterna så lyckas hon sysselsätta och underhålla sig själv på dagarna. Samtidigt blir stadsfolkets fördomar och rykten om henne bara fler och fler och folk ger henne öknamn som “Träskflickan”. Fördomarna om Kya följer henne hela livet, ända tills hon är vuxen och då har fördomarna plötsligt blivit till allvarliga anklagelser. När Chase Andrews, en ung, äkta svärmorsdröm, plötsligt hittas död i våtmarken, anklagas Kya för mord och tvingas till rättssalen för att möta offentlighetens blickar. Frågan är, hur starka är egentligen isoleringens krafter och vad gör dem med en människa som i grund och botten är lika vanlig som alla andra? 

Där Kräftorna Sjunger har även filmatiserats och går just nu på bio. Filmen är inspelad i Louisiana där huvudpersonen Kya Clark spelas av den talangfulla Daisy Edgar-Jones. Taylor John Smith, Harris Dickinson och David Strathairn är andra skådespelare som medverkar i filmen. Filmen visualiserar berättelsen på ett intresseväckande och gripande sätt men den skiljer sig även lite från boken. Exempelvis så utspelar sig handlingen i en slags omvänd ordning i filmen vilket var något som jag ansåg fångade tittarens intresse nästan ännu bättre än i boken. Givetvis täcker inte filmen allt som nämns i boken men det är ändå alltid kul att se fiktiva karaktärer och omgivningar ta verklig skepnad. Sammanfattningsvis skulle jag definitivt säga att filmen är väl värd att se även om jag tycker att boken var snäppet bättre då jag anser att filmen ibland tenderade att porträttera vissa karaktärer på ett annorlunda och missvisande sätt, och att omkastningen av händelser bitvis var förvirrande.

Boken finns både på ditt närmsta bibliotek och på bokhandlar samtidigt som filmen rullar på biosalongerna runt om i landet. Skynda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *