Inga widgetar hittades i sidofältet!

I slutet av september varje år går Bokmässan i Göteborg av stapeln. Det är nordens största mötesplats för författarskap, journalistik, politik och populärvetenskap med nästan 4000 programpunkter och närmare 100 000 besökare. I år befann vi (Isabelle He och Emma Söderberg) oss, tillsammans med Ung Media Sverige, på plats för att bevaka mässan ur ett ungt perspektiv. Även för en kunskapstörstande redaktion var 4000 programpunkter aningen för ambitiöst, men i den här artikeln har vi samlat ihop några av våra absoluta höjdpunkter.

  1. Chill i presscentret med Gustav Fridolin

Nej vi var inte några vilsna tonåringar som kommit fel, även om folk ibland verkade tro det.

Att visa upp presskortet och glida in bland reportrar från SVT och andra nyhetsredaktioner för att medieproducera var ingen ovanlighet för oss under mässan. I presscentret planerades och skrevs artiklar och allt detta kunde ske med Gustav Fridolin intervjuandes i rummet bredvid.

  1. Alex & Sigge

Denna populära podcast- och författarduo deltog i flera samtal om sin nyutkomna bok “Tid: livet är inte kronologiskt”. Dessutom var Alex & Sigge innehavare av Bokmässans kanske största monter där de höll sina boksigneringar. Köerna till dessa ringlades långa men vi knep en plats i täten och när duon kom gåendes till montern hörde vi en medelålderskvinna bakom oss utbrista, ‘Vilken pondus Sigge har, han går ju som en riktig gud.’

  1. Möten mellan författare och läsare

Bokmässan är himmelriket för bokslukare och det fanns stora möjligheter att få träffa författare från både Sverige och utlandet. Några av de som höll signeringar och seminarium var Fredrik Reinfeldt, David Lagercrantz och Camilla Läckberg. Men det var inte bara kända författare som dominerade utan även författare inom smalare genrer kunde nå ut till en bredare publik, vilket gjorde det till en väldigt nyanserad mässa!

  1. Evigt liv, Hollywoodfysik och humaniora i en algoritmisk framtid

På forskartorget stod populärvetenskap i centrum. Där spräckte forskare hål på våra superman-fantasier med hjälp av fysikaliska formler och matematik. Samhällsförändringar liksom biokemins utveckling i modern tid diskuterades. Resultatet var både upplysande och upprörande; Jorden kommer att gå under, Superman är en mördare och vi kommer aldrig uppnå evigt liv. Men från den ljusa sidan kommer robotar antagligen inte förinta mänskligt liv på jorden. Det är asteroidernas jobb. 

  1. Och slutligen, som en gåva skänkt från ovan, som poesi för själen och den allra djupaste formen av hedonism – Tacos.

Ett av de kanske populäraste programmen på mat- och trädgårdsavdelningen var tex-mex-älskaren Jonas Cramby. Han kanske inte var någon Edward Blom men mannen visste verkligen hur man lagade tacos! Och nu pratar vi inte om något halvfabrikat eller “taco-fredag” utan riktig, mexikansk mat tillagat från grunden. Efter att ha provsmakat en taco med chicharones, mole negro, koriander, pinjenötter och sesamfrön var ingen densamma igen.

Är du nyfiken på att läsa artiklarna som Ung Medias redaktion publicerade under Bokmässan? Kika in på http://bokmassan.ungmedia.se

 

Skribenter: Isabelle He och Emma Söderberg

Foto: Anna Olsson, Maurits Larenas
Fotoredigering: Isabelle He

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *