Inga widgetar hittades i sidofältet!

På ett litet café på den idylliska ön Sandhamn i Stockholms skärgård fick jag förra året mitt första sommarjobb. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Förutom att servera kaffe, snacka med turister och rulla otaliga mängder glasskulor gick jag även runt i hamnen på eftermiddagarna och sålde jordgubbar. På min chefs begäran var det en speciell dress code som gällde, för att “locka fler kunder”.  Klänningarna som vi skulle bära var så korta att vi fick “skämtsamma” frågor om vad det var vi egentligen sålde. När en av de jämnåriga tjejerna som jag jobbade tillsammans med sa till en tafsande man på skarpen fick hon höra av arbetsgivaren att det var osmart och sedan fick hon  sparken. Om det funnits kollektivavtal (ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer som reglerar löner och garanterar schyssta villkor på arbetsplatsen) hade vår arbetsgivare varit tvungen att förhandla med facket innan hon kunde säga upp någon. Eftersom cafét inte hade kollektivavtal var vi inte heller lagligt garanterade en minimilön eller OB-tillägg (lönetillägg för obekväma arbetstider). Som en morot för att vi skulle göra vårt yttersta för att maximera försäljningen sålde vi jordgubbarna för provision (ju mer du säljer, desto mer pengar får du) utan någon grundlön. De flesta dagar betydde detta mer pengar än vad timlönen skulle givit men vissa regninga söndagar när alla låg bakis i sina båtar betydde det betydligt mindre klirr i kassan. Så om du ska provisionsjobba – se till att du får en grundlön så du inte riskerar att jobba utan lön.

På nätterna var det dags för fyllekäks-försäljningen. Utan tvekan min favorit. Alarmet ringde klockan halv två, man traskade till caféet, drog på sig den korta klänningen igen och lastade vagnar med mackor. Sedan var det bara att ställa sig utanför Seglarhotellet där öns enda nattklubb finns och vänta på de första festprissarna som var redo att spendera. Vid klockan fem kunde man crasha i sängen och sova några timmar innan det var dags för ännu en arbetsdag. I ett samtal med LO efter mina veckor på ön fick jag reda på att dessa arbetstider var olagliga då jag inte fyllt 18 år ännu. Om man inte är myndig får man enligt svensk lag inte arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen. Ytterligare ett tips är alltså att kolla upp dina arbetstider noggrannt innan du börjar jobba. Bra med dricks var det i alla fall.

Min sista dag på ön för sommaren började varningsklockorna ringa på högsta volym. Jag hade blivit kallad till caféet för ett sista snack med bossen. Hon tackade mig för jobbet jag gjort under de fyra veckorna och med repliken “För att du ska kunna spendera lite under sommaren” gav hon mig ett stort, vitt kuvert. Jag tog emot kuvertet som visade sig innehålla halva min lön i cash. Ombord på Vaxholmsbåten som skulle ta mig in till huvudstaden började fundera på om jag borde ha gjort något annorlunda. Om jag hade vetat från början vilka rättigheter jag hade så hade jag kanske inte suttit där med ett vitt kuvert med inte lika vita pengar i. Det hade med största sannolikhet blivit mer pengar på banken och lite fler sovmornar. Mitt absolut främsta tips till dig som söker jobb är att se till att du får ett anställningsbevis som innefattar kollektivavtal. Då är du garanterad en minimilön, OB-tillägg och sjukersättning. Semesterersättning (minst 12 procent av den totala lönen) är alla berättigade till, oavsett om du har kollektivavtal eller inte. För att få ytterligare koll på dina rättigheter kan du klicka här så blir ditt nästa jobb förhoppningsvis mer som du har tänkt dig.

Fanny Olsson

Bild: Elina Malmberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *