Inga widgetar hittades i sidofältet!

I måndags hölls årets stora insamlingsgala – Met Gala – på Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i New York City. Varje år väljs ett tema ut som de inbjudna ska klä sig utefter. Detta har lett till att Met Galan blivit en modefest där alla relevanta modeikoner och designers visar upp sina innovativa och häftiga kläder och accessoarer. 

“In America: a Lexicon of Fashion” var årets tema för Met – ett öppet tema som gav möjligheten att återskapa en klassisk look, inspireras av historiska händelser eller personer, uttrycka politiska åsikter, och mycket mer. 

Tro det eller ej – men jag blev inte inbjuden! Så här kommer årets, enligt mig, Bästa klädda, Bästa tolkningar av temat, Mest chockerande och Sämst klädda på Met Gala 2021. Dessa är baserade på några av mina, möjligen kontroversiella, åsikter, och listorna är utan inbördes ordning. 

Best klädda

Kendall jenner i Givenchy – Miss Jenner etablerar sig mer och mer för varje år. Detta var helt klart hennes bästa Met Gala look. Klänningen är inspirerad av skådespelaren Audrey Hepburn i filmen My Fair Lady från 1964.

https://twitter.com/ourslover/status/1437564813908004867

Barbie Ferreira i Jonathan Simkhai – Glam! Klänningens pärlor, de smala ögonbrynen och rosenkranshårsmycket ger oss 1920-talets glamour och Great Gatsby-känsla, vilket passar perfekt in på temat.

Ella Emhoff i Adidas by Stella McCartney – Vicepresidenten Kamala Harris styvdotter Ella Emhoff hade på sig en klarröd streetstyle-inspirerad outfit. Jag älskar mönstret på tröjan som skriker Adidas by Stella McCartney. Hatet hon mottagit är enligt mig helt obefogat!

Iman i Dolce & Gabbana x Harris Reed – DET HÄR ÄR VAD MET HANDLAR OM! Så här ska det se ut. Extravagant, innovativt och elegant. Enligt Iman innebär hennes koppling till temat att Met Galan ska handla om ljuset i slutet av tunneln. Lite oklart hur det hänger ihop med “In America: a fashion lexicon”, men troligtvis blev alla så mållösa när hon steg in att de glömde bort temat. Enligt designern Harris Reed lades mer än 400 timmars handarbete ned för att skapa detta mästerverk!

Zoë Kravitz i Saint Laurent – Breathtaking! Behöver inte säga mer än det.

Kaia Gerber i Oscar de la Renta – Denna eleganta klänning är en version av Bianca Jaggers klänning från Met Galan 1981. Det är ingen som kan säga något annat än att Gerber ser magisk ut men jag skulle gärna velat se henne bära en av hennes mammas, supermodellen Cindy Crawfords, ikoniska looks.

Anok Yai i Oscar de la Renta – Anok Yai är en av världens absolut vackraste kvinnor och hon fortsätter att bevisa det. Klänningen, det korta håret och fjädersjalen skriker “Old Hollywood”-glamour. Klänningen är inspirerad av artisten och civil rights-aktivisten Josephine Baker. Någon annan som också bör nämnas är skådespelerskan, modellen och aktivisten Yara Shahidi som även hon tog inspiration av Baker för hennes helt annorlunda men även underbara Dior-look.

Emma Chamberlain i Louis Vuitton – För att vara Chamberlains första Met Gala tycker jag att hon lyckades bra. Sminket, håret och kläderna matchade alla väldigt snyggt och hon ser super fräck ut. Vet att många noterade att kjolen borde börjat högre upp på kroppen för att skapa en snyggare figur, men jag anser det hade gjort kjolen för lång och därmed sett konstig ut.

Bäst tolkningar av temat

Nikkie de Jager i Edwin Oudshoorn Couture – Nikkie de Jager, mer känd som Nikkietutorials, kom ut som transgender i början av 2020 och tog tillfället i akt under Met Galan att hylla Dragqueen- och transaktivisten Marsha P Johnson. Johnson var aktiv i HBTQ-rörelsen under 1970-talet och grundade S.T.A.R – Street Transvestite Action Revolutionaries. Hon var även ledaren i Stonewallupploppen vilket var demonstrationer mot ett polisanfall som inträffade 28 juni 1969 på gayklubben Stonewall Inn i New York. Marsha P. Johnson bar ofta blomkronor, och ett av hennes kända citat är “Pay it No Mind” vilket står på rosetten placerad på nedre delen av klänningen.

Carolyn B. Maloney i Antonios Couture – Carolyn B. Maloney är en amerikansk kongressledamot som representerar New Yorks 12:e distrikt. Med sin klänning vill Maloney lysa ljus över rösträttsrörelsen. På klänningen står det “equal right for women” och på väskan som hon stoltserar står det “ERA YES”. ERA YES stödjer att “Equal Rights Amendment” ska läggas till i den amerikanska institutionen. En annan politiker som blev inbjuden till Met Galan var kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez. Även hon använde galan som en plattform för att uttrycka sina politiska åsikter genom att i stor röd text skriva “Tax the rich” på baksidan av hennes vita klänning. Tyvärr blev det inte lika slagkraftigt som hon tänkt då det mer kändes ironiskt och nästan lite skrattretande att skämta om förmögna på ett event som kostar $275 000 för att boka bord på. 

Dan Levy i Loewe – Denna färgglada och unika look ska enligt designern Jonathan Andersson representera “the resilience and the love and the joy” inom HBTQ + världen. Han syftar på att “in America” ska kärleken få sprudlas. Han vill även belysa AIDS krisen i USA under 1980-talet som speciellt drabbade bi- och homosexuella män.

Debbie Harry i Zac Posen Detta var väl lite vad mina förväntningar var för temat “In America”. Harry ger oss tydliga referenser till den amerikanska flaggan och “western cowboys”. Tyvärr är den gräslig och ser ut att fortfarande vara under konstruktion. Om jag själv skulle få designa klänningen skulle jag göra kjolen heltäckande runt om hela så den inte skulle så se billig och trasig ut.

Imaan Hammam i vintage Atelier Versace – Till skillnad från Debbie Harry använde sig Hammam av en mer elegant referens till den amerikanska flaggan. Hon såg fantastisk ut och skulle varit med på “Bäst klädd”-listan, men hennes välgjorda koppling till temat placerade henne här istället!

Lili Reinhart i Christian Siriano – Denna klänning är inte bara otroligt vacker, utan har även en stark koppling till “In America: a Lexicon of Fashion”. Klänningen är dekorerad med varje amerikansk delstats blomma.

Ciara i Peter Dundas – Vad är mer amerikanskt än amerikansk fotboll? Sångaren Ciara bar en klänning inspirerad av sin make Russell Wilsons fotbollsjersey. Hon fick även låna sin mans Super Bowl-ring, som tydligen ska ha varit väldigt tung. Dock tycker jag att den gröna färgen inte riktigt passar in på Met Galan. 

Jennifer Lopez i Ralph Lauren – Snygg, stilren och sexig är vad jag har och säga om Jennifer Lopez på Met. Jag vågar bestämt hävda att detta var en av de bättre, om inte bästa, vilda västern referenserna under kvällen. Speciellt om man jämför med Shawn Mendes som snarare efterliknade en manlig stippa. 

Mest chockerande

Pete Davidson i Thom Browne – Ingen förväntade sig att Saturday Night Live-komikern Pete Davidson skulle dyka upp i en klänning! Men det gjorde han, och han var snygg i den. Kritikerna säger att han ser ut som en präst med doktor rock, men jag tycker det är kul att se Davidson gå utanför sin “comfort zone” och testa något nytt. Dock kanske min åsikt är lite partisk… 

Kim Petras i Collina Strada – Tyske sångaren och låtskrivaren Kim Petras travade in på röda mattan i en hästliknande dräkt designad av Killary Tamour. Petras tog “horse girl-memen” till en helt ny nivå och fick oss alla att fundera om hon råkat blanda ihop Met med Halloween. Met Galan är ett tillfälle där kreativiteten ska frodas, men till denna idé borde Petras ha sagt “neigh”.

Naomi Osaka i Louis Vuitton – Tennisspelaren Naomi Osaka valde att klä sig i raka motsatsen till temat. Osaka gjorde en tribute till sitt japansk-haitiska ursprung med tydliga referenser till östasiatisk kultur. Måste dock hålla med kritikerna om att designen var lite “off beat”.

Lil Nas X i Versace – Det var här ni hörde det först: Lil Nas X kommer bli nästa stora Met-ikon. Kan tänka mig att han kommer ha en liknande “röda mattan-karriär” som Billy Porter. Denna “next up” modeikonen tog inspiration av Lady Gaga på Met Galan 2019 och gick upp trapporna i tre olika outfits. I en intervju med Emma Chamberlain för Vogue förklarar rapparen att de olika outfiterna ska representera hur han allteftersom vågar ta för sig och vara sig själv mer. 

Kontroversiella åsikter

Billie Eilish i Oscar de la Renta – Designen på denna klänning må vara sagolik men färger gör mig illamående. Hur tänkte hennes stylister när de satte henne i en klänning i exakt samma nyans som hennes hudton? Sminket och håret ser typ också lite smutsigt ut. 

https://twitter.com/Jessicanderso_n/status/1438329795377565701?s=20

Dixie D’amelio i Valentino – Om jag ska vara helt ärlig tyckte jag om vad Dixie D’amelio hade på sig. Håller med om att TikTok influencers inte borde bli bjudna på Met från första början. Men om till exempel Kendall Jenner hade haft på sig denna klänning hade många hyllat henne. Det är en tydlig referens till Audrey Hepburn och jag tycker D’amelio ser jättegullig ut. Om jag hade fått göra lite ändringar skulle jag satt henne i ett par svarta klackar och klippt av de långa fjädrarna från huvudbonaden.

Sämst klädda

Kris Jenner i Tom Ford, Alexander McQueen och Tommy Hilfiger – Är inte detta vad Kris Jenner har haft på sig i de senaste tio säsongerna av Keeping up with the Kardashians? Alldeles för vardagligt för årets största modefest. Den påsydda kjolen ser lite ut som om hon kånkar på en kappa. Hon skulle lika gärna kunna vara en av stylisterna eller fotograferna som springer runt i bakgrunden.

https://twitter.com/fucklorian/status/1437589788882706435?s=20

Kim Kardashian i Balenciaga – Hon blir inbjuden på Met Galan, som folk betalar $30 000 för att delta i, och dyker upp i en helt svart outfit. Är inget annat än besviken. Enligt mig skriker detta endast reklam för Kanye Wests ny album Donda. Speciellt med tanke på att, enligt TMZ, var det West som designade och starkt uppmuntrade Kardashian att bära denna look. Den ska representera hur bisarrt det är att alla visste att det var Kim under masken bara från att se hennes kropp. Men enligt mig låter det som en långsökt efterkonstruerad historia för att ge looken en djupare mening. Fun fact: Många tror att det är Kanye West som poserade bredvid Kim men det var faktiskt Balenciagas “creative director” Demna Gvasalia.

Lily-Rose Depp i Chanel – Jag ÄLSKAR Lily Rose Depp och hennes stil men detta vara inte för mig. Hon ska efterlikna y2k fashion och Paris Hilton med magtröjan och låg midja kjolen fast med en gala twist, men för mig ser det typ bara lite… för smått ut? Men man kan inte ta ifrån henne att hon ser hur vacker ut som helst, som vanligt.

Kacey Musgraves i Ralph Lauren – Borde kanske hållit sig till country… Tydligen var hon inspirerad av ryttare men för mig ser det mer ut som att hon har på sig en tröja från HM och en lite oklar kjol. Gäsp!

Storm Reid i Prada – Hallå?

Natalia Bryant i Conner Ives – En ballong?

Allra längst ner på listan kommer alla dessa män som bar helt vanliga svarta kostymer. Förlåt? Gästlistan tvingades skäras ned drastiskt på grund av coronarestriktionerna. Ändå bjuds Channing Tatum, James Corden och många andra som inte gör annat än att svika en och tar platser från exempelvis Doja Cat och Willow Smith. Från och med nu tycker jag att alla killar som dyker upp i svart kavaj ska bli utkastade vid dörren med huvudet först!

Så, dessa var några av mina, något starka, åsikter kring outfitsen på årets Met Gala. Håller du inte med? Tja, alla kan inte ha lika bra smak som jag…

XOXO

//Vera Werner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *