Inga widgetar hittades i sidofältet!

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. Vissa längtar, andra inte. Vi i Sverige förknippar dagen med choklad, röda rosor och en romantisk dejt, men hur ser det ut i andra länder?

Alla hjärtans dag sägs härstamma från Frankrike och har därför en alldeles speciell betydelse för fransmännen. Även traditionen att ge varandra kort kommer därifrån, efter att en fransman skickat ett brev med namnet ”Valentine” från fängelset till sin fru. En äldre tradition som gick ut på att trakassera sin före detta pojkvän/flickvän men är numera förbjuden enligt lag. Paris är känt för att vara den mest romantiska staden i världen och alla hjärtans dag är inget undantag.

I Japan skiljer sig traditionerna markant från resten av världen. Det är kvinnorna ger männen presenter i form av choklad. Chokladen skall enligt tradition vara handgjord dagen innan. Männen har inga måsten den dagen, men förväntas 1 månad senare (14 mars) att ge kvinnorna en present motsvarande 3 gånger värdet av chokladen. Presenten kan till exempel vara i form av smycken, accessoarer eller underkläder. Om mannen skulle ge en present som inte är värd mer betraktas detta som ett sätt att berätta att vänskapen/kärleken är över. Det är lika hemskt som att inte ge någon present alls, eller ge tillbaka chokladen.

Alla hjärtans dag är liksom allt annat överdimensionerat i USA. Affärer förbereder långt i förväg genom bland annat anpassade skyltningar, allt för att lura till sig så många köpare som möjligt. Det är även likt Sverige, tradition att man går på en romantisk middag med sin käresta. Man visar också uppskattning för sin lärare, familj och vänner genom vackert dekorerade kort och chokladaskar. Något som är speciellt för USA är att det är barnen som organiserar firandet genom att uppträda med till exempel sång och dans. De gör också fina kort som de sedan ger till sina lärare för att visa uppskattning eller för att fjäska till sig ett högre betyg…

I Sydafrika liknar traditionerna dem i Sverige, dock finns det några skillnader. Sydafrika är ett vanligt turistmål och många turister som reser dit årligen, speciellt på alla hjärtans dag. Då pågår nämligen en storslagen festival vid namn ”Lupercalia”. Det är vanligt för unga tjejer att stoppa in sin älskades namn i tröjärmen och följa festivalen i hopp om att få kärleken bekräftad. Det finns ingen plats mer romantisk än Sydafrika på alla hjärtans dag. Affärer förbereder veckor i förväg inför denna röda högtid och under kvällen är det populärt att ta en promenad på stranden, eller besöka en fin restaurang med en dejt.

För indierna är alla hjärtans dag är väldigt nytt och det är inte riktigt accepterat av alla än. Det är främst den yngre generationen som firar detta fenomen genom att likt västerländska traditioner köpa blommor och choklad till sin älskade. Även om många indier struntar i dagen, förbereder affärer veckor i förväg genom att skylta med röda hjärtan och nallebjörnar. Att gå på dejt på en romantisk restaurang eller ta en stämningsrik promenad är vanligt. Det är även väldigt populärt att fria till sin älskling på denna speciella dag.

För att få den bästa alla hjärtans dag någonsin gäller det alltså att kombinera de olika traditionernas höjdpunkter. Till exempel kan man ge ett vackert kort till sin pojkvän/flickvän och fria innan man tar en romantisk promenad på stranden och en månad senare får ett par diamantörhängen…

Källa: http://www.stvalentinesday.org/valentines-day-around-the-world.html

Av: Malin Helgesson, mali.helg-2015@live.vrg.se

Valentine’s Day” by _e.t (CC BY-SA 2.0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *