Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jul i ett u-land, var arbetsrubriken för dagens lucka. Jag får erkänna att jag inte vet mer om en sådan jul än du gör (om någon av er har levt i ett u-land får ni jättegärna höra av er till mig för det vore jätteintressant!). Det jag däremot lärt mig mycket om på senaste tiden är julfirande (eller kanske snarare adventsfirande) som sjuk. Jag har nämligen åkt på inte bara en, utan två stora förkylningar, eller möjligtvis influensa (vilket jag intalar mig själv eftersom det låter mycket tuffare) under december, och det är inte ett dugg kul. Trots att jag har kunnat maratontitta på inte bara julkalendern, utan också en massa andra serier, längtar jag bara ut. I skrivande stund sitter jag framför Nobelmiddagen som jag har följt på TV för första gången i mitt 17-åriga liv. Det känns som något jag skulle kryssa av min bucket list om jag hade en. Men medan jag knaprar Alvedon i soffan, är det många sjuka runtom i världen som varken har en soffa att bädda ner sig i eller tillgång till livsviktiga mediciner (okej, Alvedon räknas inte dit). De flesta blir inte friska till jul, och vissa blir inte friska över huvudtaget. Just i år tänker vi kanske främst på ebolan, som även om spridningen saktat ner, fortsätter att skapa kaos i de drabbade länderna, men på många platser i världen krävs inga epidemier för att göra livet till en kamp för att överleva dagen. Tak över huvudet, rent vatten och grundläggande hygien är för alldeles för många ingen självklarhet. Det kan vara värt att stanna upp och tänka på när man i juleuforin förlorar sig själv i konsumtionshetsen, eller när man börjar tycka för synd om sig själv för att man missar luciatåget.

Här följer några sätt att sprida lite medmänsklighet i jul:

  • Ge humanitära julklappar (eller köp till dig själv som belöning efter en slitsam termin), istället för att öka på prylberget. Köp ett gulligt gåvokort att slå in och rimma till, medans pengarna går direkt till insatser för människor i kris. Finns att köpa på hos Röda Korset och många fler organisationer.  Eller varför inte passa på att bidra till Musikhjälpen och kampen mot hiv (slutar imorgon så skynda er!), för vad mer kan någon önska sig än chansen till en privatkonsert med Melissa Horn, eller Håkans egna jacka från spelningen på Ullevi (även om just den tyvärr ligger långt utanför min budget).
  • Om du ändå vill ge bort något konkret, så fundera på om du kan byta ut några av dina vanliga prylpresenter? Kanske kan du pyssla ihop något fint,, baka något julgodis (spoiler alert: se till att fortsätta följa kalendern för smarriga recept) eller ge bort en aktivitet ni kan göra tillsammans. Personligare, billigare (såvida inte aktiviteten är fallskärmshoppning) och sparar på jordens resurser. Vill du fortfarande ge dem där prylarna så leta efter second hand eller saker som du vet är producerade på ett schysst sätt.
  • Hjälp någon på hemmaplan. Små gester gör större skillnad än man kan tro. Överaska någon som du vet är ensam eller har det jobbigt över julen, eller köp en extra lussebulle nästa gång du handlar och ge till någon på gatan som inte själv har råd att köpa den. Vem vet vad du får tillbaka?
  • Ät pepparkakor. Man blir snäll av pepparkakor har jag hört och snälla människor är en bra början till en snäll värld. Om du har svårt att välja sort så spana in VRGDTs egna test. Och du, skulle den bli tre delar så testa att önska dig lite mer kärlek och värme till de allra mest utsatta i världen.

 

Skribent: Anna Mattsson

Bild : Johanna Lindström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *