Inga widgetar hittades i sidofältet!

Hej alla ettor, välkomna till VRG Djursholm! Vi är säkra på att ni har fått en praktisk genomgång i hur man hittar till Norrängsgården och expeditionen såväl som ett schema i handen och instruktion om när ni ska infinna er på er första lektion. Vi är precis lika säkra på att det finns en massa annat ni ännu inte känner till vad om vår ståtligt gula skola. Räds inte, VRGDT sträcker ut en hjälpande hand. Späckad med svar på viktiga frågor och med en ordlista över de viktigaste termerna att svänga sig med i skolkorridorerna är VRGDT:s överlevnadsguide till VRG Djursholm genvägen till att känna sig hemma.

Hur laddar man upp för en två timmar och fyrtio minuter lång blocklektion matematik?

“Mattelektionerna är långa och kan bli tunga om man inte har med sig något uppiggande (alltså med socker i). Ta med en frukt, dricka eller godis att äta eller spring ned till Pavven på rasten! Om ni har Kim rekommenderar jag att ni pushar på “Mattemys med Kim” dvs. att Kim bakar åt er och tar med till mattelektionerna.”

“Man äter en ordentlig frukost alternativt lunch, samt förbereder sig mentalt på att dela upp och utnyttja lektionens alla timmar på ett effektivt sätt. Tex genom att använda den första halvtimmen till att sätta sig in i uppgifterna från förra lektionen eller gå igenom den aktuella läxan, sedan fokusera på de nuvarande kapitlen och få dem gjorda för att slutligen under lektionens andra hälft gå igenom nästa lektions läxor och fasa ut arbetet under de sista tio minuterna. Genom att dela upp blocklektionen i liknande faser känns det inte så oöverkomligt långa plus att man får saker gjorda.”

“Snacks och vatten, kanske lite peppande musik som kan få en koncentrerad och peppad, tänka på att det man inte gör på lektionen får man göra hemma!”

Hur lång tid tar det egentligen att gå från Östberga till skolan?

“Det tar mellan sju och åtta minuter. Tre om man springer.”

“Vem bryr sig, om man är något tar man taxi.”

“Inte alls lång tid, vi brukar räkna med åtta minuter. Om man har en kompis att gå med går tiden dessutom mycket snabbare.”

Är treorna farliga?

“Haha, vissa treor kanske är det, men de flesta är väldigt trevliga, speciellt om man lär känna dem. Under lektioner träffar man mest människor i sin egen årskull, så om man vill lära känna någon trea eller tvåa kan man gå med i andra utomstående aktiviteter, kanske kören eller skoltidningen!”

“De är 96:or, så ja.”

“Treorna är jävligt farliga.”

“Treorna är inte farliga, de har också varit nya på skolan vilket ni är nu och vet hur det känns. Om det tröstar kan ni alltid tänka på att sammisarna som är ännu mindre än er också måste trängas med treorna i matsalen.”

“Nä, det är tvåorna man ska akta sig för.”

Vilka är de bästa platserna i klassrummen och varför?

“Det beror på lektionen skulle jag säga, dock jag föredrar en plats ganska lågt fram. Det är alltid bra att ha en plats så att man ser tavlan ordentligt, och om det är ett ämne där man bedöms på hur aktiv man är under lektionen är det alltid bra att synas. Men ibland är det skönt att få sitta längst bak och bara ta in det som läraren säger.”

“De bästa platserna i klassrummet är där man ses och hörs bäst, alternativt ser och hör bäst om man nu är sån (båda går bra) men det viktigaste är att man hänger med på lektionen och får möjlighet att ställa frågor, eller visa framfötterna.”

“Längst fram!! Man blir inte störd av andra, man tvingar sig själv att vara koncentrerad för man vet att läraren ser allt man gör, lärare ser de som sitter långt fram som ambitiösa och ser att de vågar ta plats vilket ofta är uppskattat!”

Hur ser man till att få välja vad som visas på TV:n i HB:s mysrum?

“Vet ej.”

“Tv:n i HBs mysrum är något av ett mysterium. Oftast visas någon episod ur en TV-show som South Park, Community eller How I met your Mother, men ingen vet vem som satte på just det här avsnittet! För att kunna diktera vilket program som visas måste man vara tidigt framme, eller ha långa håltimmar, men oftast räcker det med att man går fram och sätter på någonting så uppskattas det av de trötta eleverna.”

Vad gör man egentligen under en håltimme?

“Plugga, grupparbetstid, diskutera skola eller gossip, dra till torget om maten är äcklig eller svalka sig med en glass och dopp på Barracuda eller så kan man värma sig med en fika på torget.”

“En håltimme är alltid bra för att plugga ikapp lite om man behöver det, om man har grupparbeten i något/några ämnen används håltimmen alltid bra som extratid för att finslipa projektet. Dock så orkar man alltid inte plugga på hålet, då rekommenderas en promenad ner till torget för att fika eller att hitta en ledig soffa i HB, flygeln eller biblioteket.”

“Under håltimmarna anser kanske de flesta att man ska försöka plugga inför något prov eller göra klart läxan, men mellan lektionerna är det skönt att koppla av med kompisar i TV-sofforna i HB eller lägga beslag på någon tom sal i Sammis, där man kan umgås eller gemensamt titta på det senaste avsnittet av Game of Thrones på projektorn. Självklart kan man kombinera plugg och avkoppling i dessa miljöer.”

Finns det några oskrivna regler på skolan?

“VRG kanske är känt för sina oskrivna klädregler eller hur man ska bete sig, sanningen är den att de flesta av dessa är förlegade och så gott som icke-existerande. Var dig själv och ha ett öppet sinne mot andra, så lyckas du bra!”

“En skola har alltid normer, men de flesta är inte så hårt hållna och man kan alltid ta sig runt dem. Själv har jag inte upplevt så många oskrivna regler ännu, och jag tror knappast det finns några som skulle vara negativa. Stämningen på skolan är alltid underbar och kom ihåg, regler är till för att brytas!”

“Man MÅSTE älska Danne G. Och man skickar inte ut surveys. Det är absolut förbjudet.”

Vilken våning vill man ha sitt skåp på?

“Jag för min del har aldrig använt mitt tilldelade skåp under mina tre år på VRG. Delvis för att det var placerat på en opraktisk våning, men också för att jag förvarade mina böcker hemma samtidigt som datorn minimerar användning av andra skrivblock etc.”

“Längst ner i HB eller första våningen i flygeln! Beror på vart du har mest lektioner!”

skoltidningen1

 

En liten ordlista:

HB – Huvudbyggnaden. Här kommer ni ha många lektioner, bland annat i biologi, kemi och fysik, men också möta folk från andra klasser.

NÄG – Norrängsgården

IP – Djursholms IP

Danne G – Officiellt sett studierektor samt lärare på skolan, inofficiellt känd som dyrkad VRG-gud, levande legend och maskot

Sammis – Samskolan

Pavven – kiosken i Flickskolan

Flickskolan – huserar Pavven

VRGDT – bästa skoltidningen som finns

Mariettas – köket i HB

 

Skribent: Johanna Lindström

Fotograf: Isabella Lagerborg Newberry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *