Inga widgetar hittades i sidofältet!

Kärlek! En känsla som fyller hela kroppen med glädje. Att känna kärlek till någon, eftersträvas av många. Vi suktar efter glädjen, pirret och fjärilar i magen. Hur kommer det sig att kroppen reagerar på detta sätt när vi blir kära? Finns det någon vetenskap bakom detta?

Hjärtat

När vi blir kära kan hjärtat slå snabbare än vanligt. Det finns alltså vetenskap som visar att hjärtat slår snabbare för någon man känner lite extra för. När hjärtat pumpar ut blod snabbare får vi mer energi vilket är anledning till varför vi associerar kärlek med välmående. 

Hormoner

När vi blir kära utlöses en hel del hormoner i kroppen. En av dessa hormoner är adrenalin. Stresshormonet ger dig kraft och fokus! Detta kan göra dig extra modig. Kanske vågar du höra av dig oftare till personen som får ditt hjärta att slå lite snabbare?

Vad beror lyckoruset på? Jo, dopamin släpps ut till olika delar i hjärnan vilket i sin tur leder till att vi får mer av hormonet endorfin i blodet. Endorfin kan beskrivas som en belöning. Vi känner oss glada och nöjda!

Hjärnan

Varför kan jag inte sluta tänka på personen jag är kär i? När vi blir kära får känslodelen av hjärnan mycket energi. Detta innebär att fokus på våra känslor kan försämra exempelvis vår koncentration. Delen av hjärnan som tar hand om våra minnen saktar även ner. Efter ett tag kommer denna känsla att avta då balansen mellan hjärnans delar jämnas ut.  

Denna veckan kommer Rydbergaren att fortsätta att fira kärleken. Följ med!

Källa: https://www.umo.se/karlek-och-vanskap/karlek/vad-hander-i-kroppen-nar-du-blir-foralskad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *