Julafton närmar sig med stormsteg och julkänslan har dragit igång på riktigt. Klassiska jullåtar spelas på replay, julfilmer maratontittas och snart är även julgranen klädd. Tillsammans med härligt julbak är det resultatet av en fulländad julstämning. Julbak är ett bra tillfälle för att baka något nytt och kreativt, ändå håller man sig till det traditionella- pepparkakor, lussebullar eller knäck. Det finns massvis med ytterligare julrecept, som både är annorlunda, riktigt goda och bakas på nolltid! Därmed har jag valt att tipsa om de tre allra bästa julrecepten som ni inte får missa denna jul, två veganska samt en icke-vegansk!
- Pepparkakstiramisu, ej vegansk
Denna italienska dessert är mångas favorit och passar perfekt som avslut på en härlig middag. Med en twist med smak av pepparkaka passar denna även perfekt till julen! Här kommer en snabb och mer enkel version av pepparkakstiramisu.
Ingredienser (för 12 personer):
500 gram mascarpone
300 ml grädde
250 ml stark espresso
6 matskedar amaretto
500 gram italienska savoiardikex
200 gram krossade pepparkakor
Kakaopulver för garnering
Gör såhär:
- Slå mascarpone och grädde i en stor skål med elvisp i 2-4 minuter, tills den är fluffig och lätt.
- Lägg bakplåtspapper på ett rektangulärt serveringsfat (20×28 cm x 6 cm djup). Låt bakplåtspappret hänga över kanterna.
- Kombinera kaffet och amaretton i en skål. Doppa savoiardikexen i kaffeblandningen och placera dem över hela serveringsfatet.
- Lägg en tredjedel av mascarpone-mixen på kexen och strö ut hälften av de krossade pepparkakorna.
- Doppa resterande savoiardikexen i kaffeblandningen och lägg hälften av återstående mascarpone-mixen. Strö ut hälften av de återstående krossade pepparkakorna. Gör om detta en tredje gång och släta till ytan.
- Pudra rikligt med kakaopulver på toppen, täck med plastfolie och låt kylas i kylskåp i minst 2 h.
- Vegansk chokladtryffel
Ja, ni läste rätt- veganska chokladtryfflar! Många julrecept kräver inte animaliska produkter, utan smakar lika gott- om inte ännu godare- veganskt. Dessutom är detta recept fritt från tillsatt socker, vilket är bra med tanke på allt socker man brukar få i sig under julhelgen.
Ingredienser (för 12 pers):
125 gram vegansk mörk choklad
95 gram kokosmjölk
1 tesked vaniljextrakt
¼ tesked espressopulver (valfritt)
2 teskedar lönnsirap
Nypa havssalt
Kakaopulver för garnering
Gör såhär:
- Dela chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm upp kokosmjölken i en kastrull på låg värme, utan att koka.
- Häll den varma kokosmjölken över chokladen. Låt stå i 1-2 min.
- Rör om med en köksspade tills chokladen har smält.
- Lägg till vaniljextrakt, espressopulver, sirap och salt. Rör om väl.
- Låt din Ganache kylas i kylskåpet tills den har tjocknat, cirka 2-3 h. Rör om varje 30:e minut för att se till att den kyls ned jämnt.
- När den har tjocknat till, använd en tesked och forma tryffeln till runda kulor. Rulla sedan i kakao. Förvara i kylen och låt tina i 5-10 innan servering.
- Vegansk saffran- och pistageglass
Till alla saffransälskare! Här kommer ett veganskt alternativ till saffran- och pistageglass, perfekt till julen och är dessutom fritt från tillsatt socker.
Ingredienser (serverar 4 personer):
170 gram cashewnötter, blötlagda
350 ml kokosmjölk
0,5 gram saffran
¾ dl agavesirap (eller annan sirap om man inte vill ha det veganskt)
Nypa havssalt
½ dl torkade tranbär, hackade (valfritt)
En handfull pistagenötter, hackade, för garnering
Gör såhär:
- Blötlägg cashewnötterna i minst 1-2 h. Detta gör glassen krämig.
- Sjud kokosmjölken tillsammans med saffran i en kastrull på låg värme i ett par minuter tills kokosmjölken får en gul färg.
- Häll i en mixer och tillsätt cashewnötterna, agavesirap och havssalt. Mixa på hög hastighet i ett par minuter.
- Lägg glassen i en behållare. Hacka tranbär och tryck in dem jämnt fördelat. Lägg i frysen i ett par timmar, rör om ett par gånger. Ta ut glassen 10 minuter innan servering. Skopa i serveringsskålar och toppa med hackade pistagenötter.