Temat för det här numret är alltså 90-tal och självklart ska även recepten följa detta tema. Eftersom att jag är född 1997 (i december dessutom) så består mina matupplevelser från 90-talet av tämligen finfördelad föda. Recept på bröstmjölk och diverse pureér skulle förmodligen inte bli någon hit men istället googlade jag lite och valde ut några rätter som slog igenom i Sverige på 90-talet.
Gino (4 port)
– 300 gram Jordgubbar
– 2 Kiwi
– 2 Mango eller 2 bananer
– Vit choklad
Hacka all frukt i lagom stora bitar (centimeterstora) och lägg i en ugnssäker form. Riv den vita chokladen och fördela i ett jämt lager över frukten. Gratinera i övre delen av ugnen tills chokladen blir gyllenbrun. Servera med vaniljglass.
Cheesecake
-10 krossade digestivekex
-60 gram smör
-200 gram philadelphiaost
-2 ägg
-1 dl socker
-1 tsk vaniljsocker
-3 dl gräddfil
Smält smöret och blanda sedan med digestivekexen. Pressa ut blandningen i en springform och grädda i 175 grader i 5 minuter. Rör osten mjuk i en skål och knäck sedan i äggen. Vispa i socker, vaniljsocker och 1 1/2 dl av gräddfilen. Häll blandningen på digestivebottnen och grädda i ytterligare 25 minuter. Ta ut ur ugnen och bre ut det resterande av gräddfilen. Grädda i 5 minuter till. Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylen över natten. Servera gärna med bär.
Guacamole
-2 avocado
-en halv finhackad schalottenlök (kan ersättas med rödlök)
-2 vitlöksklyftor
-lite citronsaft
-1 msk tacosås
-salt
-peppar
Gröp ur två avocado och mosa med en gaffel, rör i den finhackade löken och två pressade vitlöksklyftorna. Rör i lite citronsaft (ca en tesked) och tacosåsen. Krydda efter smak med salt och peppar.
Text & bild: Lovisa Hökstrand