Temat för det här numret är alltså 90-tal och självklart ska även recepten följa detta tema. Eftersom att jag är född 1997 (i december dessutom) så består mina matupplevelser från 90-talet av tämligen finfördelad föda. Recept på bröstmjölk och diverse pureér skulle förmodligen inte bli någon hit men istället googlade jag lite och valde ut några rätter som slog igenom i Sverige på 90-talet.

Gino (4 port)

– 300 gram Jordgubbar

– 2 Kiwi

– 2 Mango eller 2 bananer

– Vit choklad

Hacka all frukt i lagom stora bitar (centimeterstora) och lägg i en ugnssäker form. Riv den vita chokladen och fördela i ett jämt lager över frukten. Gratinera i övre delen av ugnen tills chokladen blir gyllenbrun. Servera med vaniljglass.

Cheesecake

-10 krossade digestivekex

-60 gram smör

-200 gram philadelphiaost

-2 ägg

-1 dl socker

-1 tsk vaniljsocker

-3 dl gräddfil

Smält smöret och blanda sedan med digestivekexen. Pressa ut blandningen i en springform och grädda i 175 grader i 5 minuter. Rör osten mjuk i en skål och knäck sedan i äggen. Vispa i socker, vaniljsocker och 1 1/2 dl av gräddfilen. Häll blandningen på digestivebottnen och grädda i ytterligare 25 minuter. Ta ut ur ugnen och bre ut det resterande av gräddfilen. Grädda i 5 minuter till. Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylen över natten. Servera gärna med bär.

Guacamole

-2 avocado

-en halv finhackad schalottenlök (kan ersättas med rödlök)

-2 vitlöksklyftor

-lite citronsaft

-1 msk tacosås

-salt

-peppar

Gröp ur två avocado och mosa med en gaffel, rör i den finhackade löken och två pressade vitlöksklyftorna. Rör i lite citronsaft (ca en tesked) och tacosåsen. Krydda efter smak med salt och peppar.

Text & bild: Lovisa Hökstrand

Föregående inlägg Gymnasiearbetet- en projektguide
Nästa inlägg Vilka är 90-talisterna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *