Som hundrapoängsprojekt skapade Adina en kokbok med titeln ”Lunchboken – när föräldrarna inte är hemma”. Här bjuder hon på ett smakprov från boken i form av ett recept på en god tomatsås!

Tomatsås är en klassiker tillsammans med pasta. Med lite tur har du kanske köttbullar eller halloumiost hemma, båda en höjdare i det här sammanhanget. Receptet nedan är anpassat efter en burk krossade tomater, men en lite lyxigare variant är baserad på färska tomater. Gör på samma sätt som nedan, men ta tre stora färska tomater istället och finhacka dem.

3 personer
20 minuter

1/2 gul lök eller 1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 burk (400 g) krossade to­mater

1 msk tomatpuré

2/3 grönsaksbuljongtärning

svartpeppar

1/2 tsk socker

rikligt med oregano och basi­lika

 

Finhacka den gula löken och pressa vitlöken. Fräs detta med smör i en medelstor kastrull tills löken mjuknar. Rör om hela tiden.

Sänk värmen på plattan och häll i tomaterna när kastrullen har svalnat lite. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Höj värmen på plattan.

Krydda såsen med peppar, socker, oregano och basilika. Smaka av.

Koka såsen under lock i 5-10 minuter.

 

Den som är intresserad av att köpa boken kan titta in på dess Facebook-sida.

 

Adina Ljungberg
adina.ljungberg@djh.vrg.se