Av någon anledning, har det alltid varit intressant att lägga sig i kändisars kärleksliv. Man står där framför tidningshyllan i mataffären och behöver bara läsa skvallerblaskornas rubriker för att få nyfikenheten stillad. Han dejtar henne, hon var otrogen för andra gången, kändispar gifter sig efter tre dejter, kändispar skiljer sig efter 3 dagar och blablabla. Samma story, åter och åter igen. Ironiskt nog finns inte de intressantaste kärleksberättelserna med. Du kommer nämligen inte hitta dem bland skvallertidningarna. Du kommer hitta dem i historieböckerna.
Nedan kan du läsa om par som har blivit legendariska för olika anledningar. Somliga har fått halva kungariket genom deras äktenskap (Kleopatra) medan andra har gett upp kungariket för att få vara tillsammans (Edward VII och Wallis). Det alla par har gemensamt är att de är ……extraordinära.
”Woodcut illustration of Pyramus and Thisbe” by Penn Provenance Project (CC BY 2.0)
1. Pyramus och Thisbe
Historien om detta par återberättas av Ovidius i hans mest kända verk Metamorfoser. Denna tragiska kärleksberättelse handlar om det babylonska paret Pyramus och Thisbe som är störtförälskade i varandra. Det finns tyvärr ett problem: de kommer från två olika familjer som hatar varandra. De förbjuds från att träffas, men Pyramus och Thisbe bryter detta förbud genom att samtala med varandra i smyg genom en springa i väggen. En dag bestämmer de sig för att gå ett steg längre och stämmer möte under ett mullbärsträd. Det romantiska mötet slutar dock i ond bråd död, på grund av ett stort missförstånd. När Thisbe kommer till trädet upptäcker hon ett blodtörstigt lejon som precis har fällt ett byte. Thisbe blir rädd och flyr, men tappar sin slöja i farten som lejonet sliter sönder. Kort därefter kommer Pyramus och hittar Thisbes blodiga slöja. I tron om att hon har blivit dödad av ett rovdjur, blir han så förtvivlad att Pyramus tar sitt liv genom att hugga sig med sitt svärd. När Thisbe kommer tillbaka upptäcker hon Pyramus döda kropp. Förtvivlad som hon är begår även Thisbe självmord.
Denna grekiska myt har inspirerat många stora författare som Shakespeare, då samma tema återberättas i både ”Romeo och Julia” och ”En Midsommarnattsdröm”.
”Cleopatra con el faraón” by a_marga (CC BY-SA 2.0)
2. Kleopatra
Kleopatra VII Thea Filopator, den sista faraon av Egypten, en av de vackraste kvinnorna i världshistorien och ….maneater. Kleopatra dog när hon var 38 år, men under denna tid hade hon haft makt över Egypten och Romarriket. Hennes hemlighet? Gift dig med en regent. Kleopatra var det äldsta barnet i Egyptens kungliga familj och hade två bröder och en lillasyster. När deras far konungen dog, fick Kleopatra och hennes 10-åriga lillebror ingå i ett äktenskap för att styra Egypten tillsammans. Kleopatra hade däremot ingen avsikt att dela på makten. Kleopatra hade det såkallade ”storasyster-syndromet” vilket medförde att hon tog över all makt, så att hennes lillebror hade ingenting att säga till om. Hennes envälde straffade sig genom att hon blev utvisad ur Egypten och blev tvungen att leva i exil.
I sina planer för att återerövra tronen, fanns det en mycket mäktig man som skulle vara villig att hjälpa henne: Julius Ceasar. Något som de båda hade gemensamt var deras avsky mot Kleopatras lillebror. Det dröjde inte länge förrän de blev ett par och fick ett barn tillsammans. Slutligen fick Kleopatra tillbaka makten i Egypten då Ceasar annexerade landet runt 47 år f.kr. Ceasar beundrade Kleopatra och reste till och med en guldstaty i Rom i hennes ära. Avgudandet av Kleopatra blev däremot hans död, då han blev mördad av en grupp sammansvurna romare, till följd av hans försök att bli avgudad på samma sätt som en farao.
Kleopatras tredje äktenskap var med Marcus Antonius, en romersk fältherre och politiker. Antonius, som var Ceasars högra hand, träffade hon när hon var på besök i Rom efter hennes makes död. Antonius blev bländad av hennes skönhet och övergav Rom för att följa med henne till Egypten. Detta par hade många likheter med Pyramus och Thisbe. Förutom att de blev förebilder för ännu en Shakespeare-pjäs, Antonius och Cleopatra, så slutade deras förhållande tragiskt genom ett stort missförstånd. Antonius fick en dag ett falskt besked om att Kleopatra hade dött. Precis som när Pyramus hittade Thisbes blodiga sjal, blev han förtvivlad och begick självmord. Fem dagar efter hans död tog även Kleopatra sitt liv med ett bett från en giftig orm.
”Wallis Simpson 1924” by puzzlemaster (CC BY 2.0)
3. Edward VIII och Wallace Warfield Simpson.
Precis som Antonius lämnade Rom för att leva med sin Kleopatra, lämnade Edward VIII Storbritannien för sitt livs kärlek- Wallace Warfield Simpson. Amerikanskan, även kallad Wallis Simpson, var gift med sin andra man när Edward träffade henne för första gången 1931. De ska ha blivit störtförälskade och Wallis Simpson ansökte om skilsmässa. När Edward blev kung av England och meddelade premiärministern om hans planerade giftermål, väckte det ett stort motstånd från både regeringen och kyrkan. Det gick inte för sig att en kung gifte sig med en frånskild kvinna! Trots kungens förslag om morganatiskt äktenskap så nekade inte bara Englands premiärminister förslaget, utan även Sydafrikas och Australiens premiärministrar. Det gick så långt att till och med regeringen hotade att avgå om de ingick i äktenskap. Kungen såg då ingen annan utväg än att abdikera 1936. Så snart han hade lämnat över kronan till sin bror, gifte han sig med sin Wallis i Tours. Sedan levde lyckliga i alla sina dagar i Paris.
”John & Yoko Viewing the Twin Towers” by Shemp65 (CC BY 2.0)
4. John Lennon och Yoko Ono
Vad kan man säga, ett av populärkulturhistoriens mest legendariska par. John Lennon och Yoko Ono träffades i London 1966. Det finns många versioner över hur de träffades men en av historierna säger att de träffades på Yoko Onos konstutställning i London. Efter att Lennon hade skilt sig med sin första fru, Cynthia Powell, tillbringade Ono och Lennon all tid tillsammans. Yoko brukade till och med vara med under Beatles inspelningar. Hennes konstanta närvaro irriterade Paul, George och Ringo något…
Efter bandet splittrades fortsatte John och Yoko göra allt tillsammans: från musik under namnet Plastic Ono Band, till den passiva fredsprotesten, Bed-ins. Men som vanligt med legendariska kärlekspar, slutade romansen i tragedi. I detta fall: mordet på John Lennon den 8 december 1980 i New York. Samma dag tog Annie Leibovitz det mest berömda fotot av paret. Jag talar om fotot när John ligger naken i fosterställning bredvid Yoko Ono och pussar henne på kinden. Detta foto är ett av de mest ikoniska Rolling Stone-omslagen genom tiderna, men kanske ännu viktigare, det är en symbolisk bild av Lennons och Onos förhållande. Enligt Leibovtiz var det sista John Lennon sa till henne ”…this picture describes our relationship perfectly”.
”F. Scott Fitzgerald, 1935 by David Silvette, Oil on canvas” by cliff1066â„¢ (CC BY 2.0)
5. Fitzgerald och Zelda
Sitta på taxitaket längs med fifth avenue, dansa på borden i Waldorf, bada i fontänen utanför the Plaza och festa i Paris. Scott Fitzgeralds och Zeldas galna upptåg och extravaganta livsstil gjorde dem till ikoner för den amerikanska ungdomen, glädjen och optimismen.
När man hör om hur paret blev tillsammans, inser man att det finns många självbiografiska element Fitzgeralds klassiker ”The Great Gatsby”. Zelda tillhörde Alabamas societetselit, medan Francis Scott Fitzgerald kom från en medelklassfamilj i Minnesota. De träffades i Montgomery, Alabama då Fitzgerald gjorde militärtjänst där. Han var helt begeistrad av Zelda, och i hans ögon var hon ”the golden girl”. När han friade till henne, gjorde Zelda en ”Daisy”*: hon tvivlade på att han skulle klara av att försörja henne, så hon nobbade sin friare. När kriget var över 1918, kontrade Fitzgerald avvisningen med att göra en ”Gatsby”**: han skaffade sig ett välbetalt arbete i New York och friade åter igen till sin livs kärlek. Zelda gick med på giftermål, lämnade sitt liv som en präktig Southern Belle till att bli USA’s första flapper girl.
Efter F. Scott Fitzgeralds stora litterära framgångar med bland annat ”The Beautiful and the Damned”, ”The Great Gatsby” och ”Tender is the Night”, levde de livet fullt ut. De blev jazzålderns it-par, och unga människor såg upp till dem. Deras levnadssätt var däremot inte hållbart i längden, vilken tar oss närmre slutet på denna kärlekshistoria. Fitzgerald började få allvarliga alkoholproblem och Zelda kände sig så bortglömd att hon fick mental ohälsa. Efter ett nervöst sammanbrott 1932 fick hon spendera resten av sitt liv på mentalsjukhus. Fitzgerald hade fortfarande problem med alkoholen och dog av en hjärtattack 1940 i Hollywood, vid 44 års ålder. 10 mars 1948 omkom Zelda i en brand på ett mentalsjukhus i Asheville, North Carolina. Trots parets Ikaros-aktiga fall, fick de återförenas i döden. De delar grav i Rockville, Maryland med gravtexten
”So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.”
-The Great Gatsby
*läs ”The Great Gatsby”
**läs ”The Great Gatsby”