Nu när läsåret börjar gå mot sitt slut är det även dags för valet till styrelsen i elevkåren. I år är det tre ambitiösa elever som söker till ordförande med varsin styrelse; Christian Mix, Axel Vide och Martin Al Khalili.

Vi på Rydbergaren uppmanar alla elever att rösta i valet och tar chansen att vara med och påverka:

https://docs.google.com/forms/d/1eT6Mcmw7y3bi_jj_F8eiDWcVuCFTfVzwymtJl6ktHJ0/edit#responses

 

Vad fick er att vilja söka till ordförande för elevkåren?

Christian: Jag har suttit i elevrådet på min förra skola och tyckte redan då att det var viktigt. Under mina två år här på VRG har jag blivit inspirerad av både Calle Reutercrona och Julia Kamal och kände redan i ettan att det är kul att ha en aktiv roll. Många kanske tvekar på vad kåren gör – det är något jag vill ändra på. Jag vill att alla elever ska känna samma glädje och stolthet inför kåren som jag gör.

 

Axel: Precis som Christian så har även jag suttit i elevkåren under snart två år. Den bild vi som ledamöter har av kåren skiljer sig tyvärr ofta från den som elever utanför kåren har. Vi i kåren tycker att vi gör mycket, men de utanför kåren håller inte alltid med. Tillsammans måste vi, oavsett vem som blir ordförande, jobba för att kåren ska fungera och bli bra. Jag går in i det här valet med inställningen att jag verkligen vill hjälpa VRG och kåren att lyckas.

 

Martin: Jag tänkte inte söka från första början, men jag pratade med många i skolan och såg från olika perspektiv att kåren inte var rättvis. Jag kände att vissa fick bestämma mer än andra och att de som ville bestämma inte fick sin röst hörd eller vågade säga vad de tycker. Vi på VRG står ju för värme, respekt och gemenskap men jag har faktiskt inte känt av något av detta enda sedan jag började ettan. Jag vill verkligen se till att varenda elev ska få sin röst hörd och inse att de ha potential att göra skillnad.  

 

Axel: Jag håller med om att tröskeln till kåren upplevs som väldigt hög och vi måste få fler som engagera sig. Framförallt måste fler engagera sig under kortare perioder så att fler elever får chansen att vara med i kåren.

 

Christian: Som det ser ut nu så har man har inte riktigt följt alla stadgar i kåren. Till exempel måste kåren ha minst två öppna möten där alla elever kan komma med förslag och idér. Det är just under tillfällen som dessa som alla elever får möjligheten att komma till tals.

 

Kan ni berätta lite kring eran styrelse?

Christian: Vi vill ha folk med rutin på de tyngsta posterna. Jag har fullt förtroende för min styrelse. Elsa Engelbert min vice ordförande har tagit mycket ansvar under sina två år i kåren och bland annat varit med och anordnat flera event. Utöver detta är hon otroligt kompetent och en enorm glädjespridare. Som kommunikationsansvarig har vi Isabelle Ihre som också har rutin från kåren och är duktig på kommunikation och sociala medier. Som juridisk sakkunnig har vi Marcus Blomberg, lite av ett “wildcard” då han inte har lika mycket erfarenhet. Trots att han inte läser juridik är han mycket lämplig för rollen då posten handlar mer om att stå upp för vad som är rätt och fel än att kunna svenska lagboken. Cedric Bratt är vår ekonomiansvarige, en otroligt karismatisk person samt duktig med siffror och väldigt intelligent. Slutligen har vi Adam Hansson som kommittéansvarig. Då han känner många ettor är jag övertygad att han kommer få fler elever engagerade, han är även någon som bryter de osynliga murarna mellan de olika linjerna och hänger med flera olika personer.

 

Axel: Man måste fungera tillsammans, men styrelsen måste också kunna representera skolan på ett brett och bra sätt. Jag har först och främst valt personer jag tycker om, men de går också på alla tre olika linjer. Elin Rosén, min vice ordförande, är en otroligt driven person som alltid genomför det hon bestämmer sig för och vi har jobbat tillsammans mycket tidigare. Jesper Häger är ekonomiansvarig och även vår bokföringskung. Han jobbar med bokföring på ett företag och är oerhört kompetent. Emma Swartling är kommunikationsansvarig och är duktig på just kommunikation och även att fota. Som juridiskt sakkunnig har vi Saga Söderström, hon läser juridik men besitter även andra kvaliteter som är väldigt viktiga för att göra ett bra arbete i kåren. Sist ut har vi Douglas Bengtsson som kommittéansvarig, han brinner för att arbetet i kåren ska gå rätt till men är även duktig på att programmera vilket är något vi kommer ha stor nytta av.

 

Martin: Det tog lång tid för mig att få ihop folk som ville vara med. Men nu har jag fått ihop en bra grupp. Som vice ordförande har vi Viktor Lindell, en intelligent och social kille som tycker om att hänga med alla olika människor vilket är en viktig egenskap för hans roll. Richard Larsson är ekonomiansvarig och är en extremt rolig kille som gillar att läsa om finans. Han har alltid varit intresserad av att söka till kåren. Hugo Morberg är vår kommunikationsansvarig och är han är grym på att filma och jobbar med det på fritiden med framgångsrika personer. Han är även duktig på kommunikation och passar perfekt för posten. Vi har ingen som söker som juridiskt sakkunnig eller kommittéansvarig.

 

Axel och Christian, det har ju varit lite spänningar mellan era kommitteer vilket har märkts av i era Facebook evenemang, vad är era tankar kring det?

Axel: I grund och botten tror jag att skolor och valkampanjer mår bättre om det är rent spel men det blir såklart roligare att man får ett gott skratt. Det kan vara viktigt med lite rivalitet. Men det är viktigt att poängtera att det endast är utomstående personer som har kommenterat och lagt upp inlägg och vi tar inget ansvar kring det som har lagts upp.

 

Christian: Det är kul att båda styrelserna har engagerade följare. Kanske har det hamnat lite i fel forum, men jag tror vi båda känner att det viktigaste är vad som sägs under debatten. Men denna så kallade “rivalitet” är mer på skoj och i slutändan kanske det resulterar i att fler röstar vilket såklart är det viktigaste.

 

Vad skulle ni konkret göra för skolan i rollen som ordförande?

Martin: Alla ska kunna komma med ideér kring aktiviteter eller liknande till kåren. Man ska kunna komma fram och prata med antingen mig eller elever som representerar mig.

 

Axel: Vi har tittat på var brister det för elevkåren. De som sitter i styrelsen har väldigt tydliga roller, till skillnad från de som bara är “vanliga” ledamöter. Vi måste göra det tydligare vad de övriga ledamöterna är ansvariga för. Alla i kåren ska ha en tydlig roll eller vara en del av ett visst utskott. VRG Odenplan är en framgångsrik kår med tydligt ansvarsfördelning och det har fungerat väldigt bra.  

 

Christian: Vårt största mål är att alla måste få sin röst hörd. Kårens arbete måste även vara med öppet som jag nämnde tidigare, med fler öppna möten för att öka förtroendet för elevkåren. Man måste ta del av andra elevers åsikter för att kunna göra en förändring. Vi vill även ha fler evenmang med andra skolor så som Manilla och DAGY som jag vet att många skulle uppskatta. Detta bidrar något enormt till att stärka VRG-andan.

 

Vad tycker ni om den nuvarande elevkårens arbete?

Axel: Goda intentioner och bra ideér men arbetetet utförs ineffektivt och kommuniceras för lite utåt.

 

Christian: Vi har en kompetent kår och Julia Kamal har som ordförande varit väldigt organiserad men jag håller med om att det har funnits brister kring kommunikationen utåt. Det måste även vara mer lättsamma informella meddelanden så att det inte känns som att det är en klyfta mellan kåren och resten av eleverna.

 

Martin: Jag har inte kännt att det har gjorts lika mycket i år som under mitt första år, jag tycker faktiskt att det har blivit sämre och mer grupperingar i skolan. Detta var en av de starkaste anledningarna till att jag sökte.

 

Vad skulle ni göra för att få fler elever att känna sig inkluderade i elevkårens aktiviteter såsom aulasamlingarna, där flera har vittnat om att man ibland känner sig utesluten?

Axel: Aulasamlingen är en fin idé i grunden men om man tittar på de aulasamlingar som varit så finns det anledning att vara kritisk. Det är ofta samma personer som är delaktiga och skapar en känsla av att samlingarna snarare är för de elever som är utåtriktade och hörs mycket, än för den nya blyga eleven i ettan.  

 

Christian: Jag håller med Axel, det blir ofta de som är mest extroverta som får komma upp på samlingar, men vi måste se till att alla kommer upp, det blir mycket roligare om det blir en blandning av elever.

 

Martin: Det var tyvärr det första jag märkte när jag kom till VRG, man känner sig exluderad på samlingarna. Detta är något jag verkligen kommer vilja förändra, om man vill bidra till aulasamlingar ska man kunna komma med förslag och publiken ska känna sig mer inkluderad. Det ska inte bli en vi-och-dom känsla.

 

Har ni några sista ord till läsarna?

Axel: Rösta! Oavsett vem man röstar på är det viktigaste att man gör sin röst hörd. Läs våra manifest och kolla på Martins video och gör ert val utifrån det. Men såklart hoppas jag att ni röstar på oss!

 

Martin: Jag håller med Axel till 100%. Alla elever måste få se vad vi står för och vad vi vill göra, det är mest demokratiskt.

 

Christian: Man ska välja den man tror är mest ansvarstagande och lägger ner tiden som behövs, oavsett vem det är av oss tre. Det är ett viktigt val, så välj den ni tror kan leda skolan i rätt riktning!

Illustration: Yasmine Dahlberg Föregående inlägg Tim ”Avicii” Bergling – En pionjär och ett musikaliskt geni
Nästa inlägg Out With the Old, in With the New

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *