Det var ett tag sen vi hörde från honom senast. Förra gången var på höstkanten, men nu är han tillbaka. Nu är det äntligen dags igen! Dags för pyssel och tricks, knep och knåp så väl som fix och don. Tiden för glittrande rött pynt, varmhjärtad kärlek och dignande matbord är inne. Framförallt är det tid för kloka ord, som avslöjar stor eftertanke. Allt det här kan uppfyllas, med hjälp av Ernst. Kära vänner, det är dags för jul med Ernst Kirchsteiger!

“Jag bär hem hyacinter och iskonvaljer i drivor och portionerar ut dem på olika håll i huset. Det känns som om det hör vintern till. Och så är det nånting fascinerande med att sätta igång att laga mat på ett lite ålderdomligt vis. Man maler levrar och stoppar korv. Bakar kakor som har ett slags gammaldags kärvhet i sig. Det är inga piffiga cupcakes där inte. Snarare motsattsen.“ 1

Dofter från blommor och bak är något som hör julen till. Detta infaller som oftast när man kliver in genom dörren, och värmen från hemmets ugn slår som en vägg mot ens dölikt kalla kinder. Det letar sig in genom näsan och fram till hjärnans doftcentrum. Ett obeskrivligt lugn sköljer över hela kroppen och man är hemma. Om du är den som står för hemfridens varma slag, kommer att du älska vad Ernst har tagit fram, särskilt för din skull!

Recept – ÄPPLEN I MORGONROCK
“En barnvänlig dessert som jag har vuxit upp med och är lika förtjust i hur gammal jag än blir.” 2

4 Portioner
4 små äpplen
1 dl socker
½ dl kanel
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 dl mjölk
Smör att steka i

“Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda socker och kanel. Vispa ihop ägg, mjöl och salt. Späd med mjölk. Vispa ihop till en ganska tjock pannkakssmet. Doppa äpplena i pannkakssmeten. Vänd dem sedan i socker- och kanelblandningen. Stek i omgångar i smör. Servera med vispad grädde eller glass.” 3

Detta recept fungerar perfekt som tilltugg under en tråkig och kall dag. Det fungerar även bra som desert då tiden är knapp. Vill man också ha ett mer stämningsfullt hem, där pyntet görs inom en kort tidsram, har Ernst fnulat på enkla pyssel som passar.

“Jag älskar naturmaterial som sten, glas, ull, järn, bomull och trä – de signalerar ärlighet. Jag älskar naturliga människor av samma anledning.” 4

Pyssel – TRE SNABBA

KLIPPA HJÄRTAN AV FÅRULL
“Ett gediget och vackert julgranspynt av något av det mest äkta material man kan jobba med, nämligen ull. Här har jag valt vitt fårskinn för att få en äkta känsla av snö.” 5

1 fårskinn
1 tjock, stadig pappskiva
Lim
Penna
Sax
Snöre

“Limma fas fårskinnet på pappskivan. Låt torka. Rita hjärtan i önskvärd form på papperssidan, antingen på fri hand eller efter en mall. Klipp ut hjärtformarna. Frisera kanterna ordentligt och runda till formen. Gör hål i hjärtat med ett vasst föremål och trä ett snöre. Häng upp i granen.” 6

FÖRSILVRADE GRANATÄPPLEN
“Jag uppskattar julpynt som går att äta. Det här vackra silveräpplet är fullt äbart. Du kan gör alikadant med vilken frukt som helst, till exempel passionsfrukt eller vanliga äpplen. Täck med så mycket silver du känner för.” 7

Granatäpplen
Lim
Silverark
2 penslar

“Stryk ett tunt lager lim med pensel på ett granatäpple. Lägg på ett silverark (finns i välsorterade hobbybutiker) och stryk på med en annan torr pensel. Låt torka” 8

MOSSKRANS TILL DÖRR

1 färdigköpt mosskrans (eller halmkrans)
Murgröna
Vita bönor

“Piffa till en färdigköpt mosskrans – eller en halmkrans som du har klätt med mossa. Trä upp blötlagda vita bönor på ståltråd och stick in dem lite här och var. Linda runt murgröna som en girlang.” 9

Många med bristande tålamod får kli i fingrarna vid blotta tanken på minitiöst sysslande med smått. Matlagning är en mer passande aktivitet för somliga. Vatten som kokar, olja som hettas upp, korv som fräser och frukter som rivs, pressas och skalas. Ernst har tänkt på allt. Ett sista smakfullt recept ska levereras!

Recept – KRYDDIGA APELSINER MED KRÄMIGT RIS
“Vackert, gott och juligt på samma gång. Min egen variant på ris à la Malta.” 10

6 portioner
6 apelsiner
1 ½ rå rödbeta, riven (alt. 2 tsk röd karamellfärg)
1 granatäpple, kärnorna utan hinnor
60 g pistaschnötter, grovhackade

Lag
3-4 dl socker
1 kanelstång
1 vaniljstång, delag och urskrapad
5 dl vatten

Krämigt ris
500g risgryndgröt, färdigkokt
3 dl grädde, lättvispad
3 msk flytande honung

“Skär bort skalet på apelsinerna och se till att du får med den vita delen av skalet. Blanda alla ingredienserna till lagen och koka ihop i ca 3 minuter. Tillsätt rödbeta eller karamellfärg. Slå lagen över apelsinerna och låt stå kallt ett par timmar, gärna över natten. Rör om då och då så att färgen sprids överallt. Ta upp apelsinerna och skiva dem. Servera på vackert fat. Slå lite lag över och garnera med granatäppelkärnor och pistaschnötter. Blanda risgrynsgröt med den lättvispade grädden. Ringa över honungen och servera till de kryddiga apelsinerna.” 11

Kära vänner, stunden med Ernst verkar lida mot sitt slut. Ta vara på den lugna tid som väntar framöver. Tänk inte på måsten och sysslor, tänk på önskningar och avkoppling. Låt inte heller stressamma planer inför nyår störa harmonin, tänk på Ernst visa ord istället.
“Ett nytt oskrivet år väntar, var rädd om det – och varandra.” 12

Källor
Kirchsteiger, E. Året med Ernst, Ica Bokförlag, 2013, Första utgåvan, Andra tryckningen
Alla citat har hämtats från boken Året med Ersnt, dvs.
s. 167
s. 175
s. 175
s. 172
s. 202
s. 202
s. 183
s. 183
s. 177
s. 186
s. 186
s. 206

Skribent: Amanda van Den Tempel Almaas

Bild: Johanna Lindström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *