I helgen fylldes VRG:s aula med afrikanska sånger och rytmer när dörrarna slogs upp för Star For Life. Skolans kör, bestående av elever från VRS och VRG, har övat flitigt hela hösten och äntligen var det dags att visa upp resultatet på två fullsatta föreställningar. Konserterna hölls i samarbete tillsammans med fem sydafrikanska gäster från Star For Life, en organisation som jobbar för unga sydafrikaners självkänsla, och för att förhindra spridningen av HIV och AIDS. Bland annat genom turnéer i Sverige sprider de sitt budskap och jobbar för förståelse mellan olika kulturer.
Vi från skoltidningen passade på att prata med två medlemmar av den afrikanska kören, ledare Thandiwe samt sångare S’Khumbuzo, för att höra deras tankar om musiken, Star For Life, framtiden och svenska fotbollsspelare.
De sitter runt ett bord och delar på familjepizzor när vi kommer in för att intervjua. Den sydafrikanska kören pratar gärna om sitt arbete och engagemanget märks. En som verkligen utmärker sig som en glädjespridare är S’Khumbuzo, eller Skumtomten som han benämner sig själv på svenska. S’Khumbuzo berättar att det är få i Sverige som kan uttala hans namn, och att han med anledning att han är en så söt kille (och har ett namn som låter som skumtomte) har fått sitt smeknamn.
Innan S’Khumbuzo kom till Sverige visste han två saker om landet i norr; att välfärden och jämställdheten är bra, men främst att det är Zlatan Ibrahimovics hemland. S’Khumbuzo fick upp ögonen för fotbollsspelaren då denne en period spelade för favoritklubben FC Barcelona. Att tillägga är att idolen Zlatan senare har överlåtit bokintäkter till Star For Life sedan även han berörts av organisationen.
När vi frågar S’Khumbuzo varför han är en del av Star for Life kommer svaret som en självklarhet: “I was born to perform”. S’Khumbuzo har sjungit och dansat sedan barnsben men det var först när han kom i kontakt med Star For Life som han insåg sin möjlighet att leva som artist. Förutom att Star For Life har gett honom chans att turnera i Sverige (S’Khumbuzo har hunnit med sju turnéer sedan 2010) har hans självförtroende stärkts: “A lot of people say that you lose people to performance, but I know that it is all I want to do with my life.”
“Skumtomten” S’Khumbuzo säger också, tvärtom vad vi tror om oss själva, att svenskar är väldigt varma som personer, något som körledare Thandiwe håller med om. Hon tycker att svenskar i allmänhet är tysta till en början, men att man inser vilka godhjärtade människor de är så fort man vinner deras förtroende. “Sweden is cold, but the people is warm,” ler hon. Thandiwe har arbetat med Star for Life sedan 2007 och vi är nyfikna på varför hon fortfarande engagerar sig i projektet. “Seeing a child going from shy and reserved to reaching their full potential, that’s why I’m still in.” Hon berättar också att det här är något som verkligen fungerar för varje människa, vilket man verkligen ser när de står på scen. Den självkänsla och framtidstro som de här ungdomarna har trots deras svåra bakgrund, är helt otrolig.
En ljus framtid är inte en självklarhet för alla i Sydafrika. Speciellt för färgade barn i landet är detta ofta avlägset, och vi som trodde att apartheiden var historia, får verkligen tänka om. Trots att nästan 10% av Sydafrikas befolkning är vit, berättar S’Khumbuzo att han fick sin första vita vän när kom till Sverige. “In South Africa I could never sit like this and talk with a white person, as equals”, säger han och ser oss i ögonen. Men hur kan våra körmedlemmar hålla hoppet uppe när de hela sitt liv diskriminerats? Svaret på den frågan har Thandiwe: “In South Africa we are so poor. We have nothing to lose by smiling.”
Konsertens mål, var förutom att nå ut till svenska ungdomar, att samla in pengar till Star for Life för att låta organisationen leva vidare. När sista refrängen på den svenska och sydafrikanska nationalsången i kombination, Thandiwes favoritlåt, går mot sitt slut, överlämnas checken på hela 115 000 kr av VRG:s projektgrupp och vi kan verkligen känna oss stolta över att få bidra till en sådan fantastisk organisation och få göra skillnad i de här ungdomarnas liv.
Johanna Lindström
Anna Mattsson
Foto: Oscar Sjöstrand