Framtiden rymmer många frågor. Kommer människan kunna existera? Kommer robotar att ta över världen och kommer avancerad teknologi möjliggöra vad vi trodde var omöjligt? Konstigt nog vill jag hävda att svaren på alla dessa gäckande frågor finns i det förflutna. Det är ju faktiskt vi som formar framtiden. Den är inte given. Jag söker tröst hos Isaac Asimovs fantastiska triologi Stiftelsen.
Denna heliga graal inom science fiction-genren omfattar sju volymer och handlar om matematikern och psykohistorikern Hari Seldons äventyr om att rädda universum från sönderfall. Det är inte de klassiska rymdskeppsjakterna från Star Wars utan en dystopisk skildring över framtidens horisont. Böckerna utspelar sig långt in i framtiden och bygger på Seldons spåkula om det Galaktiska imperiet (Seldons plan) och dess förfall i barbari.
Stiftelsen genomgår många kriser där den klassiska hjälten inger hopp. Men det visar sig att hjältemod inte har något med saken att göra. Imperiets framtid är redan bestämd genom pyskohistoriens lagar och Hari Seldons inspelningar från århundraden tidigare förklarar vad som hände i tidsvalvet. Det är nog svårt att skapa motsvarigheter till Seldons profetior- hur bra tekniken än förbättras kommer väderprognoserna troligtvis inte kunna förutse en storm tusen år framåt i tiden. Men sanningen om hur viktig självinsikt är förblir realistiskt.
Likt Seldons plan, vars existens bygger på att den förblir dold, är historien en mysterium. I mitten av serien tillkommer karaktären Mule, en mutant som hotar planen med sin förmåga att påverka andras känslor. Historien är fylld av mutanter som ständigt strider mot historiens förlopp. Ibland tar historien oväntade vändningar. Denna kamp sker i det fördolda. Ju mer man vet om historien desto svårare blir den att förklara. Att förstå framtiden handlar om att skingra denna osäkerhet.
Böckerna inger dock hopp. Utöver att vara science fiction är Stiftelsen en serie om att nå kunskap om oss själva och samhället. Det finns en möjlighet för oss människor att förstå och forma vårt öde. Den sorgliga sanningen är att historien inte kan ge oss facit på framtiden, men den kan utvidga vår horisont med nya möjligheter. Var finns våra inspelningar för tidsvalvet?
Asimov förklarar framtiden med hjälp av de tre robotlagarna. Dessa är beroende av varandra precis som tiden är till historien. Vi kan utmana framtiden genom historien. Seldon kan med hjälp av matematik och “psykohistoria” förutsäga morgondagen och forma den därefter. Asimov pratar om universum som krökt; om du reser genom universum kommer du till sist tillbaka. Senare forskning har visat att han hade rätt. Detta gäller även historien. Det är därför det är så viktigt att kunna sin historia. Vi formar framtiden genom historien.
Skribent och fotograf: Viktor Hellblom