Jag kommer aldrig att glömma känslan av att sitta på sängkanten på Astrid Lindgrens barnsjukhus och få höra orden ‘’du har diabetes’’. Nu har det gått nästan 9 månader sedan den dagen, men jag försöker fortfarande att anpassa mig och acceptera min sjukdom. Att lära sig hur man ska genomföra de mest grundläggande sakerna som att äta, sova och träna på nytt är inte det enklaste. Det är inte lätt att bara över en natt behöva lära sig leva ett helt nytt liv, för att helt enkelt överleva.
Alla har någon gång hört talas om sjukdomen diabetes. Kanske känner du någon som har diabetes, eller så har du bara en uppfattning om vad det innebär. Diabetes är Sveriges vanligaste folksjukdom och är dessutom en av de 10 dödligaste sjukdomarna i världen. I dagsläget lever runt 500 000 personer med diabetes i Sverige, medan det i hela världen uppskattas vara 422 miljoner drabbade. Trots detta är det många som har felaktiga uppfattningar om vad sjukdomen innebär och varför man får det. Hur kan det vara så?
Sjukdomen diabetes är otroligt tabubelagd då de flesta tror att man endast får diabetes om man äter för mycket socker och lever ohälsosamt. Detta är inte falskt, men är bara en liten del av det stora hela. Diabetes går att dela in i två typer, typ 1 och typ 2. Typ 2 är den som de flesta kallar för åldersdiabetes och är den som är kopplad till ohälsosam livsstil. Typ 1 är däremot något helt annat och är en genetisk, autoimmun sjukdom som inte är orsakad av att man ätit för mycket socker eller levt osunt, utan för att kroppens immunförsvar utan känd anledning, attackerar kroppens insulinproducerande celler. Diabetes typ 1 går inte att bota, vilket gör den till en kronisk sjukdom.
Jag fick reda på att jag hade diabetes typ 1 i våras, vilket självklart kom som en chock då det innebär att man behöver lära sig att leva ett liv utan ett av kroppens viktigaste hormon: insulin. Insulin är ett hormon som ser till att cellerna i kroppen kan ta upp all energi vi får i oss via mat. Utan insulin får därmed kroppen ingen energi och man svälter. Diabetes innebär kort att kroppen inte har någon insulinproduktion och därför måste man själv, med hjälp av sprutor eller pump injicera det dagligen, för resten av livet. Allt för att kunna reglera kroppens blodsockernivåer.
Många tror att diabetes är lätthanterligt, vilket inte är sant. Det räcker inte med att ‘’bara ta en spruta’’ om dagen. Om man inte har pump, tar man minst 4 sprutor om dagen. Detta blir totalt 1460 sprutor i magen per år. Vid varje måltid måste insulin injiceras och emellanåt måste blodsockret kontrolleras via en sensor som sitter fastkopplad på armen 24 timmar om dygnet. Om blodsockret blir för högt finns det en stor risk för komplikationer i framtiden som amputation, blindhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Höga blodsockervärden kan dessutom orsaka död i form av syraförgiftning. Om blodsockret blir för lågt finns det en akut risk för att svimma av och hamna i koma, vilket till slut leder till döden. Ibland blir saker fel och man tvingas väcka sig själv på nätterna för att dricka saft, eller stanna upp i vardagen och ta en spruta, då diabetesen alltid kommer först, no matter what. Det handlar om liv eller död. En diabetiker tar aldrig ledigt, det är ett ofrivilligt heltidsjobb för resten av livet. Som tur är finns det teknik i dagens samhälle som underlättar livet med diabetes och som ser till att man kan leva ett liv, förhoppningsvis, utan komplikationer.
Avslutningsvis hoppas jag att du lärt dig något nytt om diabetes och jag vill samtidigt uppmana att kolla ditt blodsocker om du känner att du är onormalt törstig, besöker toaletten alldeles för mycket, känner dig fruktansvärt trött och droppar i vikt. Jag visste inte om dessa symtom innan min diagnos och om du känner igen dig i dessa symptom, kan det i så fall vara så att du har diabetes. Ciao!