När december är slut lämnar vi år 2012. Vilka händelser är det egentligen vi lägger bakom oss? Det som skedde i januari känns väldigt avlägset, det som hände i augusti likaså. Minnen flyter samman, man kommer knappt ihåg om det hände detta år eller förra året! Här finns fem viktiga händelser samlade, som du kan ta med dig till år 2013.

New Year 2012” by tharikrish (CC BY 2.0)

 

21:a januari: Håkan Juholt avgår

Efter en minst sagt hektisk höst valde Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt att avgå. Mannen som skulle rädda partiet från krisen lyckades inte med sitt uppdrag, och ansåg därför det lämpligt att lämna posten. Efter sex dagar av hårt arbete tillkännagav partiet sin nya ledare: Stefan Löfven.


Håkan Juholt 2011-07-08” by Politikerveckan (CC BY-SA 2.0)

15:e mars: demonstration i Damaskus

Den femtonde mars protesterade det syriska folket i Damaskus. De krävde demokratiska reformer och att politiska fångar friges. Demonstrationerna spreds vidare till andra städer, och den 29:e mars avgick regeringen. Även om det var en framgång blev läget i Syrien inte bättre. I april tillsatte president al-Assad ny regering och protesterna fortsatte. Regimens metoder mot protestanterna blev allt brutalare.På grund av skoningslösheten ökar kritiken från omvärlden.

 26:e maj: Sverige vinner Eurovision Song Contest!

I år kom Sverige äntligen på första plats i Eurovision Song Contest. Loreens ”Euphoria” fick hela Europa att dansa och jubla. Vartenda land (förutom Italien, de skurkarna!) gav oss poäng, så det var en solklar seger. Kommer vi få vänta i tretton år till innan det händer igen?

IMG_9120” by Bengt Nyman (CC BY 2.0)

 27:e juli- 12:e augusti: OS i London

Under fyra veckor var London jordens medelpunkt. Sporteliten och människor från världens alla hörn samlades i staden för att ta del av OS. På många sätt blev detta OS lyckat, Storbritannien visade verkligen vad de går för! Invigningen och avslutningen genomsyrades av brittisk musikkultur, flera volontärer hjälpte till och Rowan Aktinsons Mr Bean stod för ett roligt nummer. Alla, till och med drottning Elizabeth, var där! London gjorde den hårda sporttävlingen till en riktig folkfest!

Atleternas prestationer var också enastående. Bolt visade en än gång vilken sprinter han är, Michael Phelps avslutade sin OS-karriär med värdighet trots en tuff start. För Sveriges del såg det mörkt ut i början när våra största medaljhopp inte presterade. Som tur var räddades vi bland annat av Lisa Nordén, Fredrik Lööf och Max Salminen, Håkan Dahlby och herrlandslaget i handboll.

London 2012: The Mens Olympic Marathon – August 12th 2012” by Peter Mooney (CC BY 2.0)

6:e november: presidentvalet i USA

En av de största politikska händelserna i år var utan tvekan det amerikanska presidentvalet. Kampen mellan Barack Obama och Mitt Romney var jämn. Båda kandidaternas kampanjer präglades av med- och motgångar. Romney hade svårt att bestämma sig om han skulle satsa på mellanväljarna eller konservativa republikaner. Den största utmaningen för Obama var att övertyga amerikanerna att han kan rädda landet ur den ekonomiska krisen, trots att inte mycket har hänt sedan valet 2008.

Klockan kvart över fem den 6:e november stod det klart: Obama sitter i Vita Huset fyra år till. Många menar att orkanen Sandy hjälpte honom på traven. Den gav honom chansen att visa vilken landsfader han är, och att kan leda landet genom svåra tider. Om han har kraft nog att få upp USA ur ekonomiträsket, återstår att se.

Election 2012 US” by gaelx (CC BY-SA 2.0)

 

Boel Olsson
boel.olss-2015@live.vrg.se 

Föregående inlägg Vem är egentligen tomten?
Nästa inlägg Reportage från Nobelföreläsningarna