Making Christmas presents/noii’s/CC BY-SA

Nu är det inte långt kvar till jul! För oss som har haft gott om tid att förbereda julens alla sötsaker och slipper handla torra pepparkakor på ICA dagen före jul, känns det riktig soft just nu. För er som dock inte har spenderat alla era lediga eftermiddagar i köket men fortfarande vill få smaka till exempel: lussebullar, skurna pepparkakor, kokosknäck och ischoklad, följer just dessa recept. Alla noggrant beprövade i undertecknads kök. En del är enklare och andra lite svårare men alla är de fruktansvärt goda. Se bara till att ha alla ingredienser hemma så att du slipper missöden. Lycka till!

 

 

 LUSSEBULLAR (cirka 30-40 stycken)

Svårighetsgrad: Medel

Tidsåtgång: cirka 2 timmar (inklusive jäsning)

 

 

 

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g Kesella
  • 2 påsar saffran
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • Russin till garnering
  • 1 ägg till pensling

Svinigt goda lussebullar med kesella som gör de extra saftiga. För att få mer smak på lussebullarna kan man morla saffranet med ungefär en tredjedel av sockret innan det hälls i bunken.

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (max 37°). Häll i bunken och rör noggrant så att jästen löses upp helt. Tillsätt kesellan, rör om, och häll sedan i saffran, socker och salt. Arbeta ihop degen med mjölet, degen ska inte bli för fast! Låt jäsa under bakduk i cirka 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad yta, arbeta den en kort stund, dela i fyra delar och rulla sedan korvar som delas i cirka åtta bitar. Forma de små bitarna till valfri form och lägg sedan på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Garnera sedan med russin och pensla med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna innan de läggs i plastpåsar som förvaras i frysen.

 

 

 

SKURNA PEPPARKAKOR

Svårighetsgrad: Medel

Tidsåtgång: cirka 1,5 timma (inklusive nedkylning)

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 matsked kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl hackad sötmandel

Eftersom att de flesta av oss inte orkar vänta på att pepparkaksdegen ska ligga i kylen i ett dygn kommer här ett perfekt och hiskeligt trevligt recept. Kryddorna kan bytas ut mot färdigblandade pepparkakskryddor och vill man spara någon överbliven degrulle, för att snabbt baka ut när farmor kommer på adventsfika, kan de med all fördel förvaras i frysen i upp till ett par veckor.

Finhacka mandeln. Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel. Dela degen i två bitar och forma rullar. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme. Skär sedan deglängderna i tunna skivor (cirka en halv centimeter tjocka) och grädda i ugnen på 200 °C i 12 minuter.

 

 

 

 

KOKOSKNÄCK

Svårighetsgrad: Enkel

Tidsåtgång: cirka 1 timma

 

 

Ingredienser:

  • 2 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kokos

Detta recept är en riktig hit när man vill ta sin knäck ett steg längre. Vill man piffa till receptet ytterligare fungerar det ypperligt att ha i ett kuvert saffran.

Häll grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Låt koka. Rosta kokosen varsamt i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. När smeten kokat i cirka 40-50 minuter (eller tills den klarar kulprovet*), blandar man ner kokosen och häller upp i knäckformar.

* Klicka lite knäcksmet i ett glas med iskallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar!

 

 

 


ISCHOKLAD
(cirka 50 stycken)

Svårighetsgrad: Onödigt enkel

Tidsåtgång: cirka 30 minuter

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 200 g blockchoklad (ljus, mörk eller vit)
  • 100 g kokosfett
  • Små folieformar

Detta är ett recept som passar de som dagen före julafton är för nervösa för att kunna sova och vill ha något att göra in på småtimmarna.

Smält choklad och kokosfett i vattenbad och rör om så att smeten blir jämn. Var försiktig så att inget vatten kommer i kontakt med smeten, då blir den korning. Fyll formarna och förvara ischokladen svalt i metall- eller plastburk, med bakplåtspapper emellan lagren.

God Jul & Gott Nytt År

Amanda Hednert
a.hednert-2012@live.vrg.se