Plugga utomlands? Läs intervjuer från Las Vegas och Paris

Hej allesammans! Nu när gatorna börjar pyntas, julklappsruschen är igång och “All I want for Christmas” börjar spelas i högsta hugg börjar man självklart sakna och tänka lite extra på sina nära och kära. Speciellt de som tagit det stora steget att flytta iväg till ett annat land, bort från vårt kalla Sverige. Därför bestämde vi för att ta kontakt med några tidigare ettor som åkt till Las Vegas och Paris för att inte bara få lite information till de som själv funderar på att åka utan även se hur dem har det.

 

Bianca Scuderi – Las Vegas

Bianca, som är en elev från Viktor Rydberg Djursholm valde att åka till USA efter ett år på VRG där hon hamnade i Las Vegas! Hon hamnade först i en värdfamilj men valde att byta för två veckor sedan och trivs som en familjemedlem i den nya familjen. Skolan hon hamnade på heter Palo Verde High School. En skola med ca 3200 elever som Bianca personligen tycker är jättebra, det är en stor skola vilket innebär många olika klasser och klubbar/sporter (till skillnad från Viktor Rydberg Djursholm som är relativt liten). I VRG gick hon Sam-Eng och vill gärna börja där igen när hon kommer tillbaka till Sverige, men kurserna utomlands är en stor skillnad. Beroende på vart man hamnar och i vilken skola man försvinner till kan skillnaderna minska samt öka men hon berättade med glädje hur hennes skola fungerar.

I Palo Verde High School är engelska, matematik, U.S History och naturvetenskap obligatoriska kurser att välja mellan där språk som franska, spanska eller japanska blir starkt rekommenderade. Utöver dessa kurser behöver man välja sina så kallade “electives”, roligare kurser som intresserar sig i specifika ämnen. Några exempel på dessa kurser är yearbook, matkurser, dans och webbdesign. Personligen valde Bianca matematik och franska som obligatoriska kurser eftersom de är lektioner som hon kommer ha användning av när hon kommer tillbaka till Sverige, onödigt att glömma bort allt! När hon skulle välja sina electives passade hon på att välja kurser som inte finns i Sverige för att ta vara på upplevelsen.

Bianca älskar att resa och kände för att prova någonting nytt, med tanke på att hon gick med de som var ett år äldre än henne själv kändes de rätt att utnyttja det på bästa sätt. Tiden under 4 månader utomlands har flugit förbi och känslan att uppleva sin första/sista homecoming och sin första/sista thanksgiving känns skrämmande under sina 6 månader kvar i USA. Det bästa tipset hon har för de som vill eller åkt dit är att säga “ja” till så mycket som möjligt för att inte begränsa upplevelserna. Åk på fotbollsmatchen om någon frågar och gå på rundturen du möjligtvis blir erbjuden, varför säga nej? När Bianca skulle åka valde hon även att åka med en organisationen Explorius från gymnasiemässan i 9:an. Hon började med att ansöka, fick en intervju och sen ansökte till USA utan rekommenderad plats. Om du själv är intresserad av USA berättar Bianca att hennes bästa minne är “Homecoming game” dagen innan en dans som hålls för att avsluta fotbollssäsongen, hon uppträdde till och med i skolans dans team! Men förutom allt bra saknar Bianca sina vänner och sin familj i Sverige även svensk mat som knäckemackor, lussebullar och sill till jul.

 

Ulrika Norman – Paris

Ulrika är, såsom Bianca, en före detta elev på VRGD som bestämde sig för åka på ett äventyr och ta ett utbytesår nu i tvåan till det vackra Frankrike och bor nu i “kärlekens stad”, Paris!

Ulrika gick naturlinjen här på Viktor Rydberg Djursholm och kommer fortsätta samma linje med samma klass då hon går Svenska Skolan i Paris (SSP). Hon valde att åka till en svensk skola delvis för att detta innebar hon inte behövde gå om ett år, vilket för henne var en väldigt stor fördel.

SSP är en väldigt liten skola då det går totalt 69 elever på skolan. De flesta bor hos franska värdfamiljer som Ulrika hört en hel del galna historier om, men det finns även de som Ulrika som kallas för “boende elever”. Detta innebär att man har t.ex en förälder som jobbar i staden, vilket är fallet för henne. Detta gäller för alla Svenska Skolor, t.ex Nairobi och London så för de som känner att de vill fortsätta gå svensk skola men ändå uppleva en helt ny kultur tipsar Ulrika starkt om Svenska Skolan. Hon beskriver att SSP är en del av en större byggnad där det bland annat finns en traditionell fransk skola, Saint Dominique, vilken har ca 2500 elever, alltså kan man ses och umgås med fransmän på skolan, även om Ulrika mest har umgåtts med de andra svenska eleverna. En fördel med SSP är att man snabbt kan lära känna andra, då det är en svensk skola blir det inga barriärer med språket och man kan oftast hitta personer man har något gemensamt med. Ulrika förklarar bland annat att det går elever från de andra VRG-skolorna på samma skola. Skolan är enligt henne en bra blandning av de två kulturerna, att få en fyrarätters lunch varje dag toppad med fransk ost med baguette och sedan ha svenska lektion är inte så illa.

Ulrika valde att åka utomlands för att uppleva något nytt från gamla vanliga Sverige och det har hon verkligen fått göra. Ett av hennes bästa minnen från halvåret som gått var första veckan i Paris, där hon från lägenheten full av flyttlådor öppnade balkongdörren en kväll, blev mött av sol och värme men även synen av det glimrande Eiffeltornet och den franska flaggan vajandes i vinden; hon tittade på den fantastiska utsikten och insåg att just här, var där hon skulle få bo ett helt år.

Tiden har gått otroligt fort och hon förklarar att det ibland känns overkligt att passera Notre Dame, Louvren och andra turist packade ställen på vägen hem från skolan. Att Paris har blivit hennes vardag är något som hon måste verkligen stanna upp och reflektera över för att kunna få uppleva, att det faktiskt blir en vana att ringa till sin vän och säga att vi möts upp vid Triumfbågen för julshopping, mitt i Paris upplysta gator.

Fastän en vardag i Paris, fullsmockat med saker att göra, låter som en dröm för många, är det även många saker hon saknar från Sverige. Förutom familj, köttbullar såklart och vänner är det de mest normala och inte så självklara sakerna hon saknar med Sverige, bland annat vädret. Detta kan låta konstigt men Ulrika menar att fastän det är fantastiskt att ha 14 grader när det närmar sig jul, saknar hon ändå känslan av de olika säsongerna. Att se löven ändra färg och falla, känna den första snön är saker vi oftast tar för givet men som vi snabbt saknar när de väl försvinner. Ännu en av de saker vi tar för givet hemma i Sverige är teknologin. Ulrika saknar att ha en snabb wi-fi hemma och i skolan och älskar inte heller ljudet av en krita på en gammaldags svart tavla, men det är ju ändå en del av kulturen.

Ulrika tipsar alla att om de har möjligheten, ta chansen, och åka iväg. Det är en rolig och lärorik upplevelse fylld med nya äventyrer och även en stor hjälp inom språkkunskaper. Tvåan är ett jobbigt år allmänt men att gå igenom den utomlands, med nya vänner och en helt ny omgivning är ändå lite roligare än att ta sig igenom årskurs två hemma i det gråa vädret. Hon tipsar alla att verkligen titta igenom organisationer ordentligt för att få en känsla av hur och vart man vill åka, det är ett stort steg som kan vara mycket nervöst, men när man väl tar steget, kommer man inte att ångra sig.

Efter att ha hört dessa två intressanta, men väldigt olika historier kan vi säga att ett utbytesår är något alla bör överväga om de är intresserade av att lära sig mer om en ny kultur, ett nytt språk och nya livserfarenheter. Vi tipsar att ta chansen nu när det äntligen blir jullov och man har ledig tid, att söka upp och verkligen tänka efter om utbytesår är något för dig!

 

 

Skribenter: Emelie Larsson & Francesca Fausti

Bild av: Yasmine Dahlberg Föregående inlägg Are You a Feminist?
Nästa inlägg Tre julrecept ni inte får missa denna jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *